Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planera din trädgård 2 - förutsättningar

På Odla.nu har vi under vinterhalvåret glädjen att få hjälp av landskapsingenjör Karin Malmberg, som ger oss vägledning och goda råd kring trädgårdens planering och design. För dagen är ämnet trädgårdens förutsättningar.

Av Katarina Kihlberg

Växtvalen görs i slutet av planeringen av trädgården eller av rabatten men jag tar ändå upp hur du ska tänka kring förutsättningarna i trädgården redan nu eftersom det är så grundläggande.

I varje trädgård råder av naturen givna förutsättningar. Vi kan göra vissa förbättringar och förändringar men måste också anpassa oss efter de villkor som finns. Grundläggande är att välja rätt växt till rätt plats! Uttryckt i ett ord kallas detta för ståndort. En växts ståndort beskriver den typ av miljö där växten utvecklas och trivs bäst, och där den därmed blir mest lättskött. Växtens ståndort tar hänsyn till några viktiga faktorer!

Jorden & näringen

I våra trädgårdar har vi den jordart vi har, det går inte att förvandla en sandjord till lerjord eller tvärtom. Vi kan − och bör −förbättra jorden, men måste ändå välja växtslag efter den jordart vi har välsignats med. Läs om hur du tar reda på vilken jordart du har här: Lerjord vs sandjord

När du vet vilken typ av jord du har bör du alltid ta hänsyn till detta när du väljer växter till trädgården genom att ta reda på vilka jord- och näringsförhållanden olika växter kräver för att må som bäst. Skulle du springa på en växt som du riktigt gärna vill odla men som inte alls hör hemma i din jord, exempelvis en växt som trivs i näringsrik lerjord medan du har en tomt med mager sandjord, då kan du välja att plantera den i kruka eller kärl och få njuta av den i alla fall.

Ljuset & vattnet

I de flesta trädgårdar finns en blandning av soliga ytor, halvskuggiga och riktigt skuggiga platser. Dessa platser varierar också i hur fuktiga respektive torra de är. Du kan påverka ljus- och fuktförhållandena genom att ta bort skuggande växter för att få in mer ljus eller plantera in träd och buskar för att skapa skugga. Men i grunden handla det även här om anpassning till de förutsättningar som finns.

#Skugga-halvskugga-sol#

Välj skuggtåliga växter till de delar av trädgården dit solens strålar når mindre än tre timmar per dag.

Välj växter som trivs i halvskugga till de platser som har sol mellan tre och sex timmar om dagen.

Välj solälskande växter dit solen når mer än sex timmar om dagen.

#Vandrande skugga#

Med vandrande skugga menas platser som skuggas av ex träd och där det är lite sol och lite skugga växelvis under dagen.

Vinden

Hur ofta och mycket det blåser i din trädgård beror på var i landet du bor, hur din trädgård är belägen och vad som finns på tomten som påverkar vinden. När du planerar trädgården är det viktigt att tänka på var vinden ofta kommer ifrån och hur den rör sig i din trädgård. Placera exempelvis inte ett köksland eller vindkänsliga perenner och buskar oskyddat på en blåsig plats. Välja antingen en redan skyddad del av trädgården eller plantera lähäckar runt. Tänk på att effekten av en mur och ett heltäckande plank, där vinden inte silas igenom, på en riktigt blåsig plats kan bli att vinden bara tar en annan väg.

Bor du nära havet är det ofta blåsigt och vinden tar dessutom med sig saltvatten som landar på dina växter. Vid planeringen bör du välja vind- och salttåliga växter till den del av trädgården som vetter mot havet. De skapar i sin tur ett skydd för växtligheten innanför.

Övrigt att ta hänsyn till!

Viktiga förutsättningar att ta hänsyn till är också hur huset och andra byggnader på tomten ser ut. Vilken stil, färg och utformning har huset och andra byggnader. Tänk på att trädgården är en förlängning av huset.

Även den närmaste omgivningen kan vara en faktor att ta hänsyn till. Ligger din tomt för sig själv eller har du grannar tätt inpå? Hur set naturen runtomkring ut? Det är ditt val om du vill att din trädgård ska smälta in i omgivningen eller om det inte gör något att den sticker ut.

Det var avsnitt två i serien om trädgårdens planering och design!

Läs också!

Planera din trädgård på vintern Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 3 - skötselnivå Drömmare är vi allihopa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB