Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargonernas 10 i topp

Nu är utplanteringssäsongen för pelargoner här på allvar. Det finns olika typer av pelargoner, men de pelargoner som främst används utomhus är zonalpelargoner, eller _Pelargonium x hortorum_ som det vetenskapliga namnet lyder. Pelargonernas popularitet har varierat över tiden, men nu är de hetare än någonsin.

Blomsterfrämjandet har tagit pulsen på vilka sorter, färger och trender som gäller den här säsongen.

Röd vinnare

Listan på populäraste pelargon toppas av ’Diabolo’, som också lär vara världens mest sålda pelargonsort! Färgen är röd och tillsammans med ett par andra storsäljande röda sorter utgör pelargoner i klara röda färger nästan hälften av det som säljs. En urstark Medelhavstrend och vår förkärlek för klassiska inslag bäddar för de röda sorternas popularitet. ’Diabolo’ är en härlig sort att bli glad av.

Romantisk tvåa

En ärovärd andraplats kniper ’Dolce Vita’ som är en modern typ Mårbackapelargon. Få sorter är så älskade i Sverige som de svagt rosa-vita Mårbackapelargonerna med koppling till Selma Lagerlöf. ’Dolce vita’ har ljusrosa blommor och ett friskt och fint växtsätt. En romantisk och älskad pelargon, som nästan krävs för att hemmet ska kännas komplett.

Vitt på tredje plats

På tredje plats kommer ’Tango White’ som är den enda vita sorten på topplistan. Vita blommor har ökat i popularitet de senaste åren både när det gäller utomhusväxter, snitt och prydnadsväxter. Pelargoner utgör inget undantag och även här är vitt en omtyckt färg som ökar stadigt.

Blandade färger och en bubblare

Efter de tre topplaceringarna hamnar ’Nobless’ som är en sort med en för pelargoner klassisk färg: mörk lax. Sorten passar bra i blandplanteringar där man vill använda många olika pelargonfärger tillsammans. Färgen i sig minskar dock i popularitet.

Mitt i listan hittar vi ’Vulkan’ som med sin lysande röda färg bidrar med en annan nyans i den röda färgskalan.

Därefter kommer ’Tiffany’ och ’Aquarello’ som representanter för pastellfärgerna. ’Tiffany’ är lila och ’Aquarello’ ljusrosa och båda gör sig väldigt bra tillsammans med utplanteringsväxter i ljusgula nyanser. Det blir romantiska planteringar som ger somriga känslor.

Årets bubblare är ’Calliope’, eller kärlekspelargon, som är en helt fantastisk sort. Det är en blandning av zonale- och hängpelargon och den har ett häftigt växtsätt. Sorten tål både regn och blåst utmärkt och det är definitivt en sort på uppgång. Makalös växtkraft och otroligt vacker färg. En kärleksförklaring till alla pelargonälskare!

’Tanga Dark Red’ är den sista röda sorten på listan, och den bidrar med en mycket mörk röd nyans.

På tionde plats hamnar ’Bravo light pink’ som tillhör en grupp av pelargoner som är tvåfärgade. ’Bravo pink ligtht’ är tvåfärgat rosa men det finns många andra tvåfärgade spännande sorter; de rödvita har ännu inte nått någon 10-i topplacering, men är en favorit som man bara måste älska.

Trendspaning pelargon 2012

• Rött är överlägset populäraste färgen! • Mårbackatyper är fortsatt mycket omtyckta. • Vita pelargoner ökar i popularitet. • Kärlekspelargon är en bubblare ♥

Pelargonernas 10 i topp

• Dabolo, röd • Dolce vita, ljusrosa modern Mårbackatyp
• Tango white, vit
• Noblesse, lax
• Vulkan, röd
• Tiffany, lila
• Aquarello, ljus rosa
• Calliope, kärlekspelargon • Tango dark red, mörkröd
• Bravo light pink, tvåfärgat rosa

Källa: Uppgifterna är hämtade från Sveriges största förädlare av pelargoner Syngenta Floripro Services.

Läs också: Enkel skötsel av dina pelargoner

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB