Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargon

Pelargon - den mest älskade krukväxten av dem alla

Pelargonen är en blomma som passar både ute och inne. Med sin stora variation och sina många användningsområden är det kanske inte så konstigt att den blivit en sådan kär och älskad blomma.

Pelargonerna som vi har i våra hem idag är ett resultat av flera års förädling. Färgerna varierar med olika nyanser av rött, rosa, violett och vitt.

I naturligt tillstånd växer pelargonen som en buske. Den blommar från tidig vår till sen höst med enkla eller fyllda blommor.

I butiken finns pelargonerna främst från mars till juli.

Pelargonen klarar torka bra och brukar leva i många år till glädje för sin ägare. Placera den varmt och soligt och ge den gott om plats för då kommer den att trivas. Vanlig rumstemperatur fungerar bra, men bäst trivs den dock utomhus. Under vintern är temperaturer mellan 8 och 12°C att föredra.

Sommartid dricker pelargonen mycket vatten, men trots det klarar den torka bra. Tillväxten och blomningen hämmas av torkan och en jämn tillförsel av vatten är att föredra.

Krukväxtnäring ges en gång i veckan från vår till höst. För förlängd och rikare blomning ska man vara noga med att plocka bort vissna blommor och blad kontinuerligt. Sent på vintern eller tidigt på våren beskärs och planteras pelargonen om.

Hos odlare av pelargoner pratar man ofta om zonale- och peltatumpelargoner.

Zonalepelargonerna är upprättväxande pelargoner och kallas för vanlig pelargon i folkmun. Hängpelargoner som vi mest hör talas om benämner man som peltatum i odlingarna.

Några exempel på vårens pelargoner är:

Pink Spirit och Aquarello 07, två ljusrosa pelargoner. Färgen på Aquarello 07 är mycket populär och kan placeras in som ”Mårbacka-stuket”.

Pelargonen Eclipse* Rose Splash. En tvåfärgad nyhet med ett fint och mörkt bladverk. Mycket dekorativ.

Heros intensiva purpurlila nyans finns inte att se på någon annan pelargon. Unik till färgen är även den blodröda sorten Magnus. Magnus blodröda färg tillsammans med de mörkgröna bladen ger en fantastisk karaktär åt plantan.

Falkos röda och Insas vita blommor översållar hängpelargonen under hela säsongen.


Fönster med White Blizzard


Falko


Insa


Hero


Magnus
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems Handelsträdgård AB

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB