Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pantersnigeln gör sällan skada!

Pantersnigeln kan förväxlas med den spanska skogssnigeln. Men tittar du noga så skiljer de sig åt genom att pantersnigeln har svarta prickar på kroppen. Ted von Proschwitz vid Göteborgs naturhistoriska museum har berättat för mig om den oftast harmlösa pantersnigeln.

Av Katarina Kihlberg

Alerta läsare på Odla.nu har reagerat på att pantersnigeln då och då hamnar i samma negativa sammanhang som den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigeln. Eva Ottosson, som har tagit bilden ovan på pantersnigeln, önskade att vi skulle informera om pantersnigeln så att den inte dödas i onödan.

Jag vände mig därför till snigelexpert Ted von Proschwitz vid Göteborgs naturhistoriska museum, som berättar att pantersnigeln är en införd art, men att den har funnits länge i Sverige utan att göra särskilt mycket väsen av sig.

− Pantersnigeln är ett trevligt djur! Jag kallar den för kompostsnigel eftersom den främst äter dött växtmaterial.

Pantersnigeln förökar sig inte alls så snabbt som mördarsnigeln och lägger inte så många ägg åt gången.

− Det finns forskning i Norge som pekar på att pantersnigeln äter mördarsniglar, vilket så klart skulle göra den riktigt populär. Men jag tror inte att det är av någon större betydelse utan det jämnas nog ut av att mördarsniglar äter upp pantersniglarnas ägg, säger Ted von Proschwitz och avslutar:

− Jag tycker man ska låta pantersniglarna vara kvar i trädgården.

Bästa snigelboken!

Ted von Proschwitz har gett ut en bok som heter Snigel − fridstörare i örtagården. Boken har kallast för den ultimata snigelbibeln. I boken redovisas mer än 20 års erfarenhet av spansk skogssnigel och bekämpning av den men som också lättfattligt presenterar den fascinerande djurgruppen sniglar. Boken placerar dem i sitt ekologiska sammanhang – både som "nyttiga" djur och skadegörare.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB