Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Om Sveriges nationaldag

År 1983 signerade justitieminister Carl Axel Petri den proposition som innebar att Sveriges nationaldag skulle bli helt officiell och firas den 6 juni. Det innebar att man slog samman Sveriges nationaldag med firandet av Svenska flaggans dag, som man börjat fira redan 1916. Svenska flaggans dag fick alltså kvarstå. Själva initiativet till Svenska Flaggans dag kom från Nordiska museet och Skansen under år 1893.

År 2005 blev Nationaldagen även en helgdag då man istället tog bort annandag pingst som helgdag. Ändringen gjordes för att man tyckte dagen hade ett högre värde om den även var en helgdag och inte bara flaggdag.

Det skulle bli en dag för familjer, vänner och nyblivna svenska medborgare att umgås och fira.

Historik som är anknyten till just denna dag är bl.a att den regeringsform där grundlagarna fastlades, undertecknades den 6 juni 1809, att den nuvarande regeringsformen antogs av riksdagen första gången den 6 juni 1974.

Den 6 juni har även gått under namnet Gustav Vasas dag, och det var någon gång på 1800-talet som man antog dagen som en nationell minnesdag. Det var detta datum 1523 som Gustav Vasa valdes till kung och unionen med Danmark upplöstes. Sverige blev en självständig stat, som den en gång varit. Om detta kan dock spekuleras då vi bytte till den gregorianska kalendern år 1753, vilket gör att dessa datum inte kan vara exakta. Flera regeringsformer har sedan antagits just denna dag i vår svenska historia.

Visst är det härligt med en dag att fira! I Huvudstaden firas med öppet slott och fest på Skansen, men bor man inte i närheten får man hitta på något annat. En ledig dag, en dag som inte har en typisk tradition, något invant, för oss att göra. Det står var och en fritt att välja vad som ska firas och hur. Ibland är det skönt att bara få fira i största allmänhet, friheten, samhörigheten, vänskapen och sommaren, oavsett härkomst eller religion.

Läs mer:

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Sveriges nationaldag - 6 juni
Skötsel av lobelia och Margerit


Margerit Argyranthemum frutescens 'Butterfly'
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems Handelsträdgård AB


Margerit,
Argyranthemum frutescens 'Vanilla Butterfly'
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems Handelsträdgård AB


Lobelia erinus'Techno Blue'
Foto: Blomsterfrämjandet
AB Kjell-Ingvars


Lobelia erinus'Blue Star'
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems Handelsträdgård AB

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB