Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

O-gräs

Mitt i den frodiga försommargrönskan står syrenen med konstiga, deformerade blad. Vad har hänt? Sommaren är snart här, allting växer så det knakar. Inte minst gräsmattan har fått riktig fart efter en omgång gödsel för en tid sedan. Det är svårt att förstå varför syrenen där intill mår dåligt.

O-gräs - berikande eller besvärande? Från Hemträdgården 3 -2004 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Skador av ogräsmedel

Skador av bekämpningsmedel är kanske inte vanliga i fritidsodlarens trädgård, men förekommer. Ett exempel är buskar eller häckar som växer intill en gräsmatta. Behandling av gräsmattan med kombi-gödselmedel mot örtogräs kan då i oturliga fall drabba känsliga växter, dels om rötterna går in i gräsmattan, dels om man sprider ovarsamt så att kombi-gödseln hamnar under buskarna eller i rabatten invid gräsmattan.

Kombigödselmedlen mot ogräs innehåller fenoxisyror. Symptomen på drabbade växter är starkt förvridna bladskaft, missbildade blad och att så småningom de yngre bladen blir mycket smala. Många trädgårdsväxter är känsliga för sådana preparat, t ex syrener och rosor. När trädgårdsägare ringer och undrar om konstiga angrepp händer det att skadan slutligen kan härledas till ogräsbehandling med fenoxipreparat, och därför tycker vi det finns anledning att uppmärksamma frågan.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Örter en naturlig del av gräsmattan

Huruvida blommande örter som tusensköna, veronika, maskros, klöver med flera anses vara ogräs eller ett vackert inslag i gräsmattan varierar med tycke och smak. Helt klart är att om man accepterar örterna som en naturlig, ja kanske till och med berikande, del av gräsmattan så besparar man sig en hel del bekymmer och arbete. Positivt är det även för smådjuren i trädgården - se bara binas förtjusning över maskrosorna.

Vill man ha bort örterna utan att använda gifter tar man maskrosjärnet och spaden till hjälp. Ett mer långsiktigt alternativ är omläggning av hela gräsmattan med insådd av en bra, konkurrenskraftig gräsfröblandning.

Må gott i egna täppan

Väljer man kombi-preparaten är det ett sätt att kemiskt bekämpa örterna i gräsmattan samtidigt som gräsmattan gödslas. Men att låta detta bli en årlig skötselåtgärd, dvs att år efter år sprida kemiska medel på gräsytan är knappast önskvärt. Handlar det dessutom om enstaka plättar med örter är det vettigare att bekämpa mekaniskt, och sedan gödsla för sig med ett vanligt gräsgödselmedel. Det är väldigt onödigt att sprida kombi-preparat över hela ytan, dvs. även där inga störande örter finns. Betydligt dyrare blir det också.

De kombi-medel för gräsmattan som finns för närvarande är Stroller Kombi (Bayer) och Gräsgödsel Kombi med ogräsmedel (Weibulls). Dessa produkter räknas alltså som kemiska bekämpningsmedel klass 3, vilket framgår av märkningen på förpackningen. De får bara användas mot ogräs i gräsmattor och ska hanteras med försiktighet, både med tanke på miljö och på användare! Rekommendationen att vänta ett dygn efter spridning innan man vistas barfota på gräsmattan är belysande.

Fenoxisyror är förbjudet i parker och på kyrkogårdar, och överhuvudtaget på allmänna platser. Nog kan vi undvara det i våra egna täppor?

Det finns även olika gräsgödsel med mossmedel, som gödslar gräset och bekämpar mossan. Det innehåller järnsulfat, ett ämne med snabb men kortvarig effekt mot mossan. Järnsulfat skadar inte annan växtlighet.

Ogräsmedel med glyfosat (Rambo, Roundup m.fl.) tar död på all växtlighet, använd med försiktighet och helst bara i besvärliga situationer. Bäst är att förebygga ogräsproblemen med markduk m m. Se vidare Fakta Trädgård-Fritid från SLU nr 59 Ogräsproblem på gångar, terrasser m.m. Beställ på tel 018-671100.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB