Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nygammal favorit

Svärmorstunga är en krukväxt som har alla de egenskaper den moderna människan vill att en krukväxt ska ha. Den är elegant och skulptural, näst intill omöjlig att ta kål på och bäst av allt - svärmorstungan är mycket lättskött.

Inspiration från Floradania

Svärmorstunga, Sansevieria trifasciata, är inte någon nyhet i krukväxternas värld. En hel generation mormödrar var väl medvetna om svärmorstungans förträffliga egenskaper. De tåliga krukväxterna gick till och med i arv från generation till generation tills de dukade under för modenyckerna.

Svärmorstungan modern igen

Som alla vet växlar modet, och nu har svärmorstunga återigen tagits fram ur gömmorna och fått stjärnstatus i den moderna heminredningen. Det är få krukväxter som matchar de aktuella trenderna lika bra som svärmorstunga.

Svärmorstungan passar överallt

De långa, svärdsliknande bladen som stiger rakt upp mot himlen från en bladrosett ger svärmorstunga ett vackert, skulpturalt uttryck, och de grafiska mönstren i gula, gröna och silverskimrande nyanser understryker helhetsintrycket.

Det här är krukväxten som passar till loungesoffan och plattskärmen i en stram, designmedveten heminredning. Svärmorstungan kan stå ensam i en grov, snygg ytterkruka och ändå vara mittpunkten. Det finns definitivt inget dammigt eller mormorsaktigt över svärmorstunga när den placeras i moderna omgivningar och tillåts att skapa överraskande effekter.

Det förträffliga med svärmorstunga är att den inte bara passar perfekt in i den absolut senaste stilen och designen inom heminredningen utan den passar även perfekt till dagens höga vardagstempo som inte ger mycket tid över att pyssla om krukväxterna. Svärmorstunga är otroligt tålig och lättskött.

Storlekar, färger och mönster Svärmorstunga finns i alla storlekar. De största svärmorstungorna har blad som stiger en hel meter till väders och intar därmed en framträdande plats i rummet. De allra minsta är miniexemplaren som fortfarande har svärmorstungans skulpturala uttryck, men som bara blir 20 centimeter höga.

De olika sorterna av svärmorstunga skiljer sig även åt när det gäller färger och mönster på bladen. Vissa sorter har gula bladkanter, några har silverfärgade tvärränder medan andra har grågröna teckningar på bladen.

Hur sköta svärmorstungan Det värsta du kan göra är att vattna svärmorstungan för mycket och låta den stå för svalt. Torr, varm inomhusluft är idealiskt precis som en rejäl uttorkning mellan vattningarna. Kort sagt – vattna din svärmorstunga rejält, men vattna den mycket sällan och vattna helst på fatet, aldrig direkt i rosetten för då riskerar du att den ruttnar.

#Släkting till svärmorstunga#

Pinnlilja, Sansevieria cylindrica är en art för sig. Det är en mycket särpräglad och skulptural växt med karakteristiska, cylindriska, köttiga blad i en vacker solfjädersform.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB