Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nu odlar alla ekologiskt

När jag för över 40 år sedan skrevs in vid dåvarande Lantbrukshögskolan, numera Sveriges Lantbruksuniversitet, var min tanke att bli växtskyddsspecialist. De moderna växtskyddsmedlen, samtliga har numera som tur är blivit förbjudna, fascinerade mig. Jag var fångad av 50-talets tro på tekniken. Strax innan jag skulle ta min agronomexamen kom Rachel Carsons bok "Tyst vår" ut och ”förstörde allt”. Det blev en chock. Var inte vetenskapens landvinningar helt av godo? Som ornitolog hade jag ju kunnat konstatera att gulsparven var försvunnen och att fasaner hade klara förgiftningssymtom. Det var inte alls lika klart vad jag skulle syssla med. Av en slump blev det datorer.

Att jag för 15 år sedan kom in på ekologisk odling var också en tillfällighet. På ELMIA lantbruksutställning i Jönköping mötte jag Bengt Flärdh som stod i FOBOs monter. (Förbundet Organisk Biologisk Odling). Han lyckades övertyga mig att pröva deras metoder som fanns beskrivna i ett kompendium För en frisk jord.

Jag prövade och resultatet blev så bra att min fru och jag beslutade att tävla i Skansens och Dagens Nyheters trädgårdstävling som då gick för första gången. Vi kom sedan att ställa upp där under alla de tio år som tävlingen hölls.

Ekologisk odling var ingen självklarhet på den tiden. Jag minns att jag med viss tvekan åkte till Skansen med mina utställningsobjekt ängslig att någon skulle se mig bland ”dom där”. Kanske borde jag bära lösskägg eller något annat för att dölja min identitet.

Allteftersom åren gick ökade intresset för ekologisk odling hos allmänheten och trädgårdstävlingen blev en av Skansens största publikdagar. Fortfarande betraktades dock de ekologiska odlarna med viss misstänksamhet och de ”rumsrena” Riksförbundet svensk trädgård och Koloniförbundet fick ha sina stånd på ena sidan av vägen upp mot Skogaholm medan Organbiologer, Biodynamiker och andra suspekta organisationer fick hålla sig på andra sidan vägen.

Numera är ekologisk odling accepterat. Jag såg nyligen en folder från Riksförbundet svensk trädgård odlingsanvisningar som helt överensstämmer med de som FOBO har haft sedan starten.

Här på Odla.nu strävar vi efter att hålla en ekologisk profil även om det händer att jag rekommenderar något växtskyddsmedel då och då. Om några år kommer det sannolikt att krävas behörighet för att använda andra medel än s.k. växtvårdsmedel och då är vi hänvisade att använda ekologiska metoder i våra trädgårdar. Det är snart bara Lars-Erik Samuelsson i Trädgårdsdags som håller fast vid giftanvändningen.

På Sollentuna mässan som börjar den här veckan samlas alla organisationer på Rådgivningsgatan och budskapet är ungefär det samma från alla inblandade så man kan nog säga att den ekologiska odlingen har haft sitt genombrott.


Skottkärra

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB