Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Njut av mynta i kruka!

Av fullt förklarliga skäl är det många som undviker mynta i trädgården. De sprider sig gärna åt alla håll och kanter och bryr sig inte om var gränsen till grannens tomt går. Njut i stället av myntorna i kruka och samla på dig olika kul och välsmakande sorter.

Av Katarina Kihlberg

Myntor har mycket vackra blad och dekorativa ljusvioletta blommor. Alla sorter doftar och många smakar också gott och kan användas i både mat och dryck. Väljer du att odla dina myntor i kruka så har du full kontroll över dem och kan skapa härlig, väldoftande grönska på balkong, terrass och trappa.

Odling av mynta

Det är svårt att misslyckas med mynta. I jorden kan den sprida sig likt ogräs och måste få ta plats. Mynta kan odlas i hela landet.

I kruka planterar du mynta i väldränerad jord och placerar dem i sol eller halvskugga. Mer än så behöver du inte tänka på, förutom att vattna som du gör med alla krukodlade växter förstås!

Förvara krukorna skyddat under vintern.

#Kul för barnen!#

Mynta har en enorm växtkraft och ett kul sätt att visa barnen detta är att klippa av en liten bit rot från en myntaplanta och lägga i jord. Snart kommer en ny, pigg liten mynta upp ur jorden.

Skörd av mynta

Skörda de översta skotten regelbundet så blir plantorna täta och blomningen bromsas. När kryddväxter tillåts gå i blom är skördetiden ofta förbi eftersom smaken på bladen försämras och plantan inte växer till på samma sätt.

När säsongen lider mot sitt slut kan du klippa ner myntan och frysa in för vintern eller torka den på en sval, luftig och mörk plats. Låt bladen vara hela när du fryser eller torkar dem.

#Låt vissa plantor blomma#

Eftersom de ljusvioletta axen är väldigt fina kan du ha någon eller några krukor med mynta som tillåts gå i blom. Då kan du dessutom använda blommorna som dekoration i sallader och såser eller till små örtiga buketter.

Användning av mynta

Mynta passar bra i många efterrätter – till sommarens jordgubbar, hallon och andra bär, till glass, fruktsallad och som dekoration på bakverk. Bladens söta smak gör sig också fint i drinkar, såser, sallader, dressingar, gelé och grönsaksrätter.

Mynta är gott och välgörande att koka te på.

Prova olika sorter

Den som är samlare kan ge sig på att odla massor av sorters mynta. Det kommer nya dofter varje år. Vissa är bara goda att dofta och vackra att se på, medan andra gör sig fint i matlagning.

Godast smak anses pepparmynta Mentha piperita, grönmynta, Mentha spicata ha. Men prova gärna sorter som: • Kryddiga marockansk mynta, Mentha x villosa • Friska äppelmyntan, Mentha suaveolens • Mintchokladsmakande chokladmynta, Mentha x piperita 'Chocolate'. • Spännande aromatiska Eau de cologne-mynta, Mentha x piperita var. citrata • Lite beska grapefruktmynta, Mentha piperita citrata, ’Grapefrukt’

Bilder på de olika sorternas blad ser du under Fler bilder här ovan.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB