Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pizza med egenodlade tillbehör

Än är sommaren en bit bort och värmen låter minsann vänta på sig. Men lite inspiration redan nu kring hur du kan använda dina egenodlade kryddor och grönsaker i sommar kan kanske höja temperaturen lite!

Inspiration från Floradania

Skapa skön sommarstämning på altanen med hemgjord pizza, baserad på egenodlade grönsaker. Bättre än så kan det inte bli!

Urban Gardening – trädgården i staden

Att vi blivit alltmer medvetna om vad vi stoppar i oss kan vi bland annat märka på det ökande intresset för att odla själv och för urban gardening-kulturen. Utåt sett handlar det om att vara självförsörjande och odla sina egna grönsaker hemma i trädgården, på balkongen eller altanen. På ett djupare plan handlar det om närhet, äkthet och omsorg om miljön.

Nyttoträdgården – sunt och roligt för barnen

Det är viktigt att göra nästa generation medveten om klimat och kvalitet. Om du använder ett konkret exempel, t.ex. en pizza som du bakar från grunden tillsammans med barnen, kan medvetenheten nästan lekas in.

Själva förarbetet – att anlägga nyttoträdgården och sköta kryddörterna och grönsakerna medan de växer till sig – är en del av nöjet. Det skapar både glädje och ansvarskänsla hos barnen, i synnerhet om de själva får vara med i hela processen, och så snart man kan börja skörda får de också en annan attityd till grönsaker.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Om du inte har något växthus, eller inte har tid att göra allt från grunden, kan du köpa kryddörter och grönsaksplantor som är färdiga att plantera i krukor eller rabatter, och själv uppleva glädjen i att se tomater, paprika och chili växa till sig och bära frukt.

Pizzeria i trädgården

Har man fräscha grönsaker och kryddörter ständigt till hands är det en enkel sak att baka pizza med hemlagad tomatsås och egenodlade kryddörter.

Plocka de färska tomaterna och laga en förtrollande tomatsås med färsk oregano och vitlök. Bara doften för tankarna till sommar och sol. Låt barnen vara med och dekorera pizzan med färsk basilika och paprika, så kan du vara säker på att den försvinner i ett nafs.

Iste med färsk mynta

Avsluta med en svalkande kopp iste med färsk mynta. Gör så här: Blanda en handfull färsk mynta med 500 g socker, 4 ekologiska, halverade citroner och 3 liter kokande vatten i en stor gryta eller skål. Smaka av. Låt drycken dra i 1-2 timmar, och sila sedan bort kryddörter och citron. Häll upp på rengjorda, heta flaskor. Späd drycken i förhållandet 1:4. Kan hålla sig i fyra dagar i kylskåpet. Smaken kan varieras med olika typer av mynta, t.ex. jordgubbsmynta och chokladmynta.

#Recept italiensk pizza#

(4 personer) 25 g jäst 2 dl vatten 1 msk olja ½ tsk salt 330 g mjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda i resten av ingredienserna och knåda degen ordentligt. Låt jäsa i 30 minuter. Kavla ut degen och lägg på fyllningen. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Grädda i 220 grader i 25 minuter.

Tips till dig som har bråttom! Gör pizzadegen en dag i förväg och använd endast halva mängden jäst. Låt den sedan långtidsjäsa. Det sparar tid och är dessutom bra för matsmältningen. Gör en dubbel portion av tomatsåsen och frys ned hälften – så är det jobbet gjort till nästa gång.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB