Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Näsduksträdet blommar som aldrig förr i Botaniska

  • Trädgård
Näsduksträd, _Davidia involucrata_.
Näsduksträd, _Davidia involucrata_.
Näsduksträd, _Davidia involucrata_.
Näsduksträd, _Davidia involucrata_.

Pressmeddelande från Göteborgs botaniska trädgård

Näsduksträd, Davidia involucrata.

Ett av världens vackraste träd blommar nu i Göteborgs botaniska trädgård. Och det ymnigare än någonsin! Det är näsduksträdet eller Davidia involucrata som det vetenskapliga namnet lyder. Ursprungligen kommer det från Kina, men det är sällsynt redan där och finns vildväxande bara i provinserna Hubei och Sichuan. I Sverige finns dess obestridliga prakt att beskåda endast i ett fåtal trädgårdar.

Hur underligt det än kan låta så är de egentliga blommorna oansenliga. De saknar kronblad och hänger på halvdecimetern långa, smala skaft i en liten rund, rödbrun blomställning, som består av många hanblommor och en enda tvåkönad blomma, där pistillens märke sticker upp. Den sällsamma skönheten uppstår främst genom att varje sådant litet blomhuvud omges av två vita stödblad som var för sig är olika långa. Det större kan bli upp till två decimeter och det andra ungefär hälften så långt. De vita stödbladen skapar en svävande asymmetri som i allra högsta grad för tanken till vajande näsdukar på tork.

Näsduksträdet var okänt i Europa fram till att abboten, missionären och amatörbotanisten Armand David (som omsider fick ge namn åt släktet) 1869 skickade torkat material hem till Frankrike. Efterhand spreds nyheten om det märkliga trädet och idag finns det odlat i åtskilliga parker och trädgårdar på kontinenten och i England.

Hos oss är och förblir dock näsduksträdet en exklusivitet. Det är knappast härdigt i ett bistrare klimat än det göteborgska. Det var också i botaniska trädgården här som det första gången blommade i vårt land. Vi har två blommande exemplar, det ena i Bambulunden och det andra i Japandalen, högst upp i trädgården.