Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Millennium, Millennium

Onsdagen den 5 januari 2000

Millennium, Millennium på er! Ja, hej och hå, bomber och raketer, champagne och hummer - så blev det nytt år, nytt årtionde, nytt århundrade och nytt årtusende på en och samma gång. Litet av ett antiklimax blev det kanske, inga spännande datorhaverier eller domedagshändelser, och även i övrigt verkar världen se ut ungefär som förr faktiskt.

Tja, jag vill gärna tro att för oss som håller på med trädgårdsskötsel är det andra tidens tecken som är viktigare än numren i kalendern. För mig börjar i alla fall det nya trädgårdsåret smyga sig på när de nya frökatalogerna börjar dimpa ner. Har ni fått några frökataloger ännu? Själv har jag fått kataloger både från FutureFoods (höstkatalogen visserligen, men i alla fall), Chiltern Seeds, HDRAs Organic Gardening, Impecta och Thompson&Morgan. Fröbeställningarna drar inte i gång på allvar förrän jag har fått två kataloger till, nämligen Runåbergs och Lindbloms. Sen är det dags att börja skriva listor och inventera vad jag har kvar från förra året.

Men redan nu har jag ju börjat bläddra och drömma, och hittat en hel del spännande saker. Impecta har till exempel "spilanthes" (Acmella oleracea, Parakrasse eller Tandvärksplanta), en mystisk läkeväxt som jag läste om på något diskussionsforum på webben för ett tag sedan. Det ska tydligen vara en alldeles speciell känsla att tugga på bladen eller blommorna, och bra mot tandvärk. Inte för att jag lider något speciellt av tandvärk, men det är en av de där plantorna som jag varit sugen på att prova länge.

Chiltern Seeds, ett engelskt fröföretag, hade också en massa spännande. Bland annat något de kallar "Cannibal's Tomato" (Solanum uporo), tydligen en tomatsläkting som enligt ryktet användes av kannibalerna någonstans när de skulle göra sås till missionärs-stuvningen... det vete sjutton om man ska tro på det, men tanken kittlar ändå litet!

Thompson&Morgan beställer jag sällan från, eftersom de mest har prydnadsväxter, men jag älskar att titta på deras glansiga färgbilder - de har bilder på nästan varenda växt, och de ser alla otroligt tjusiga ut. Om jag skulle fastna sådär riktigt för någon av de tjusiga bilderna, brukar jag vara så lurig så att jag letar reda på det i någon av mina andra kataloger och beställer där i stället. Men, berätta inte åt någon - då kanske de slutar skicka sina glansiga kataloger till mig!

Ja, mitt nyår smyger sig alltså på litet gradvis sådär, allteftersom frökatalogerna dimper ner. Men om man måste definiera ett speciellt ögonblick när Det Nya Året börjar måste det ju vara när plantuppdragningen börjar. När man har köpt sin första påse såjord eller blötlagt sina första torvbriketter, öppnar sitt första fröpaket och pillrar ner det lilla fröet i jorden. Och ja, hm, det borde väl vara i februari-mars någon gång, om jag bara kan hålla mig. Men det börjar bli en tradition för mig att jag tjuvstartar med purjolök redan i januari. Den purjolöken brukar komma upp litet tveksamt och ojämnt, stå och svaja i krukorna några veckor, och sen falla ihop och dö. Panikslagen sår jag ny purjolök i mars, som växer och frodas och trivs!

För hur det än är med nytt millennium och domedagsprofetior är jag ganska säker på att sommaren kommer, fröna gror och kålrötterna sväller även i år!
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB