Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Månadens blomma i juni

Femtunga och Palettblad. Juni är sommarens första månad och nu väntar semester och skollov för många av oss. Krukorna med penséer börjar kanske changera och det börjar bli dags att plantera en ny omgång utplanteringsväxter.

Från Blomsterfrämjandet

Då kan vi tipsa om Månadens Blomma för juni som är växter med dekorativa blad och femtunga.

För en gång skull ska bladen få mer uppmärksamhet än blommorna. Palettblad, Solenostemon scutellarioides, har vackert tecknade blad i en mängd olika färger och kombinationer. Det finns allt ifrån helfärgade blad i mörkt purpur, nästan svart, till brokiga i upp till fyra färger och då ofta i gult, rött, grönt och purpur. Palettblad gör verkligen själ för sitt namn då nästan hela paletten av färger finns med.

Palettblad är lättskött och trivs på ljusa till halvskuggiga växtplatser i väldränerad, välgödslad jord. Kräver rikligt med vatten och avskyr att torka ut. Blomningen, som inte är det viktigaste här, brukar börja i juni och fortsätter fram tills frosten kommer.

Blommorna som är små finns i färgerna vitt och blålila. Vill man att palettbladet ska bibehålla bladens starka färger ska de unga blomställningarna klippas bort.

Palettblad blir fin som kontrastväxt i rabatter eller i krukarrangemang tillsammans med sommarblommor.

Andra delen av Månades Blomma är också en utplanteringsväxt, fast här med mer fokus på blommorna, nämligen femtunga, Scaevola aemula. Femtungan har grovtandade, mörkgröna blad som växer längs långa, hängande stjälkar. Längst ut på stjälkarna bildas ax med blommor som växer sig allt längre efterhand som nya blommor slår ut. Blommorna som består av fem nedåtriktade kronblad kan vara vita, blålila eller rosa beroende på sort. Femtungan kan bli väldigt omfångsrik och stjälkar som blir upp till en meter långa är inte ovanligt. Det finns även kompaktare sorter på marknaden om man inte har så stor plats.

Femtunga blir väldigt vacker i amplar och i höga krukor där de hängande stjälkarna kommer till sin rätt och fritt kan breda ut sig. Planteras femtunga i rabatt fungerar den istället som en utmärkt marktäckare.

Eftersom femtungan blir stor kräver den rikligt med vatten och ska helst planteras i en väldränerad och välgödslad jord. Femtungan trivs på fullt soliga platser men fungerar även på halvskuggiga växtplatser. Vattna rikligt och tillsätt gärna växtnäring var fjärde vecka.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Så sköter du palettblad:
- Trivs på ljusa växtplatser.
- Planteras i en välgödslad, väldränerad jord.
- Kräver rikligt med vatten, får inte torka ut.

Så sköter du femtunga:
- Trivs i full sol, men även i halvskugga.
- Planteras i en välgödslad, väldränerad jord.
- Vattnas rikligt och regelbundet och med näring var fjärde vecka.

Tankar och funderingar kring Månadens Blomma
När det gäller palettbladen tycker jag att det är ett av naturens under att samma växt kan ha de här olika skepnaderna, ett färgspektra från lime till mörkaste purpur i fantastiska mönster. Det är möjligheterna till kombinationer som gör att jag blir helt tagen av den här växten. Jag väljer både att kombinera färger, matcha i samma färgskala eller så bygger jag upp krukinnehållet på kontraster.

När det gäller femtungan blir jag ibland lite irriterad över hur lite uppmärksamhet den här växten får. Vi brukar ibland vara glada över pelargonens överlevnadsstrategi men jag vill påstå att femtungan inte ligger långt efter, en tålig växt som klarar mycket då man missat i skötseln.

Den återhämtar sig för det mesta och ger glädje hela sommaren och en bit in på sensommaren. Har du lite extra tur kanske du hittar femtungan i vitt, rosa eller som tvåfärgad. Har du inte prövat den här växten tycker jag att du gör ett försök till sommaren som kommer.


Femtunga i kruka


Femtunga blå och vit


Vit femtunga


Femtunga nära inpå


Palettblad nära inpå i limegrön nyans


Två varianter på palettblad tillsammans med olika gräs och sommarblommor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB