Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva knölbegonior

Begonior är gammaldags ljuva växter som dessutom är lättskötta. De kan stå i allt från morgon- och kvällssol till halvskugga, gärna ute på terrass eller balkong!

Av Sylvia Svensson

Om de är rätt skötta, blommar begoniorna länge och blir allt yvigare! De är perfekta för sommarens krukor ute på terrassen, på balkongen eller i uterummet. Du kan även ha begonian som rumsväxt om du vill.

Det finns många olika arter och sorter av begonior, men här koncentrerar jag mig på de med knölar som man driver själv på våren. Dessa sorter brukar kallas för hybridknölbegonior, Begonia x tuberhybrida. Dessa delas sedan på många olika serier beroende på utseendet.

Driv din begonia så här

Begoniaknölar köper du bäst nu på våren när sommarlökar och knölar börjar säljas och driver sedan dem inomhus några veckor från mars-april innan du börjar vänja dem för utelivet.

Lägg gärna en näve lecakulor på botten av krukan som har ett avrinningshål på botten.

Använd rymliga krukor och högklassig, väldränerad blomjord med lite inblandad småleca.

Lägg knölen liggande på jorden med den konkava, alltså skålade sidan upp, ofta kan man redan se början på groddar där. Täck knölen så att ovansidan hamnar cirka 1-2 cm under jorden.

Vattna igenom efter plantering, håll jorden sedan lätt fuktig, men låt löken aldrig stå blött. Rumstemperaturen bör vara kring 20 grader.

Ställ krukan på en ljus plats inomhus, men utan direkt solljus.

Vidare skötsel

Vattna begonian så att den aldrig torkar ut men dränk den inte. Känn med fingret så att jordytan börjar kännas lite torrare innan du vattnar igen.

Gödsla med flytande växtnäring enligt instruktioner på flaskan.

Den är en lättskött planta som kan placeras från halvskugga t o m till helskugga. Begonian mår inte så bra av full sol eftersom den kan bränna begonians blad. Blomningen gynnas däremot av morgon- och sen eftermiddagssol.

Avhärda begonian ordentligt innan du låter den stå ute! Där begonian ska kunna växa, bör det vara minst 15 grader varmt. Ta ut den och placera den lätt skuggigt i början, när det är varmt och skönt ute under dagen, men ta in den igen över natten tills den har vant sig. Den tål ingen frost alls.

Spara din begonia

En bonus är att många begonior gillar klimatet även långt in på hösten, så länge det inte är för kallt. Vid minsta frost så faller begonian ihop som ett korthus!

Knölen kan du övervintra torr i frostfritt utrymme och du får en mångårig glädje av din växt. Begonian brukar bli bara större och vackrare ju äldre den blir. Har du den i ampel eller kruka, kan du klippa ner den när frosten tagit bladen och ta in hela krukan/ampeln till en sval, mörk och frostfri vinterförvaring.

Många vackra sorter i OdlaShop

Vi har många vackra sorter som vi säljer på Odlashop. Ta en titt och njut!

Begonior från artikeln finns i vår shop:

Klicka på länk nedan för att komma till din favorit: Begonia x tuberhybrida 'Harlequin' Begonia x tuberhybrida 'Pink Balcony' Begonia x tuberhybrida 'Fragrant White'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB