Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Övervintra din begonia!

Det är dags att tänka på hur du ska övervintra dina begonior som har frodats ute i kruka. Ena dagen blommar de som om det fortfarande var högsommar, nästa dag kommer första frostknäppen och begonian faller ihop direkt. Odla.nu berättar hur du vinterförvarar din begonia.

Av Sylvia Svensson Begoniornas vattenfyllda stjälkar är mycket frostkänsliga och faller ihop till svart, vattnig sörja vid minsta frostknäpp. Men det behöver inte betyda att växten är död eftersom begonior har en knöl som kan klara några minusgrader.

Övervintra din begonia

Klipp bort alla svartnade, förfrusna växtdelar och ta in hela krukan med knölen kvar och låt den torka. Se dock till att jorden inte är för våt när du tar in den. Har krukan råkat bli vattenfylld och jorden är väldigt blöt, så ta upp knölen och ställ den inomhus några dagar på dagstidningar som suger upp vattnet så knölen torkar upp. Placera sedan knölen i en låda e.d. med lite torr, torvblandad sand.

En bra plats för övervintring är ett ställe som är frostfritt men svalt (10-12 grader) och välventilerat.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Saknar du ett svalt övervintringsutrymme, går det även bra att övervintra den i ett svalt rum som rumsväxt. Korta in de långa rankorna och sköt den som vilken rumsväxt som helst. Vattna dock mindre under vintern och gödsla inte alls. Plantera om och klipp ner den i februari-mars.

Väck begonian till våren

Till våren tar man fram knölen och planterar om den i en ny blomjord, gärna med leca i, precis på jordytan. Förodla den gärna inomhus, ljust och svalt, under några veckor. Ta inte ut den innan nattfrosten säkert är förbi. En veckas avhärdningsperiod behövs också innan man sätter ut den.

Olika sorter av begonia

Knölbegonia, Begonia x tuberhybrida är ett stort hybridkomplex och finns i många skepnader och massor med grupper, serier och namnsorter.

Hängbegonia är en grupp med hängande blommor inom knölbegonior. Många ser den som en sommarblomma, men även den har knöl som mycket väl går att spara och plantera om på våren. Hängbegonior benämns Begonia x tuberhybrida Pendula-gruppen. Några säljs under namnet 'Gubben och Gumman', andra kan heta 'Herrestadsbegonior', Begonia ’Worthiana’, mfl.

Boliviabegonia, Begonia boliviensis är en egen art med hängande, oftast orange blommor som hos sorten ’Bonfire’, men finns även i vitt och rosa. Har man den i ampel eller kruka kan man klippa ner den när frosten tagit bladen och vinterförvara som de andra knölbegoniorna med knölen kvar i krukan i ett svalt, torrt utrymme och omplantera den på våren.

Isbegonia syn. sommarbegonia, Begonia. x semperflorens-cultorum är ett hybridkomplex med många “föräldrar”. De har inga knölar, så det går inte att övervintra dem på samma sätt som knölbegonior. Dessa begonior brukar säljas som billiga småplantor på våren, så övervintring kanske inte är aktuellt. Men vill man försöka, kan man ta in den i en kruka och ha som rumsväxt, svalt och ljust. De kan i bästa fall blomma hela vintern igenom. De är lätta att föröka med sticklingar som villigt skjuter nya rötter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB