Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lite tankar om vatten...

Under stor del av mitt liv har jag bott nära vatten, med utsikt över blå böljor och spegelblanka vikar och med frostiga isar om vintern. Det är härligt att ha närkontakt med vatten, som ett av de mest föränderliga elementen vi har i vår natur. Vattnet representerar frihet och oändlighet för många människor, men även mystik och energi för andra.

Trädgårdsdesign del 5

Vatten är en given förutsättning för liv och för att växtligheten i en trädgård ska kunna frodas

Alla älskar vatten, men det är inte så många som har vattenmiljöer i sina trädgårdar. Många gånger kan det bero på att det finns en del funderingar och tvivel kring svårigheter att både anlägga och sköta denna miljö. Vissa ser det som komplicerat med att få plats med t.ex. en damm i en vanlig villaträdgård. Men det kan också innebära oro med barnsäkerheten…och att det verkar dyrt att anlägga vatten i sin egen trädgård.

Men det kan finnas vattenmiljöer som kan passa hemma hos Dig!

Om Du tar t.ex. en vanlig ektunna och fyller den med vatten utanför Ditt hus, ger vattenytan en spegling av himlen. Om man ställer ihop några stycken tunnor, med olika höjd och omkrets, får man ett intressant collage av rörliga himlabilder när molnen drar förbi. Vattnet kan samlas upp i dessa tunnor från regnvatten, eller fyllas med kranvatten, för att användas vid behov.

Har man sen lite tur, så stannar småfåglar eller trollsländor till och förser sig. Det finns en oändlig variation av kärl att fylla med vatten att ha i sin trädgård, nyttja Din fantasi här.

Det handlar inte om att Du måste anlägga storslagna och komplicerade vattenprojekt, det kan räcka med små vattenblänk här och var, och det bästa är när man gör det som passar en själv.

När jag var barn älskade jag att rensa ur vårbäckarna från alla gamla fjolårslöv och kvistar som stoppade upp flödet. På väg hem från skolan stannade jag kvar där vid bäcken och lekte långa stunder. Det är faktiskt en rolig och kreativ sysselsättning som jag vidareutvecklat även med mina barn i vår egen bäck. För vi rensar och bygger vattenfall som gör att vattnet hittar nya väger, och olika porlande ljud skapas beroende hur vattenflödet varierar genom årstiderna. Vi bygger broar så vi kan ta oss över på olika ställen, och planterar varierande växter längs stränderna, som blandar sig med den naturliga floran.

Uppslukade av leken flyter verkligen timmarna iväg... och på så vis växer ett landskap långsamt fram.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Vi har hängt upp en hängmatta mellan träden vid en liten udde, som vi kallar Paradisudden, strax nedanför ett av de forsande små fallen. Där kan vi ta en liten lur till naturens egen orkester av vatten, vind och fåglar…även grodorna som bor där sjunger med ibland.

Jag träffar många som vill ha vatten i sina trädgårdar just för att vattenljuden är så härliga och rogivande. Ljudet av vatten i rörelse är rent meditativt och en vardagslyx man gott kan unna sig för allmänt välmående.

En liten fontän eller en mindre konstgjord bäck som smälter in i miljön kräver inte mycket jobb eller är särskilt kostsamma att anlägga heller, men kan vara nog så spännande och trivsamma inslag i din trädgård.

Om man har en större vattenmiljö som t.ex. en egen havsstrand, sjö, eller även en större damm i eller intill sin trädgård, har man glädjen att verkligen få uppleva vädret och årstidernas skiftningar... samt alla sporter och aktiviteter som möjliggörs. Vattenytan talar om vidnriktning och vindhastighet. Vintertid kan man få vara med och uppleva när första isen fryser till, och sen kunna lära barnen åka skridskor och göra piruetter eller spela ishockey härliga kalla vinterdagar.

Men vem älskar inte att ligga på en brygga i solen om sommaren och lyssna till klucket av vatten?

En sjö eller en större damm kan erbjuda bad bland näckrosor. Man kan pynta ytan med levande flytande ljus och lyktor eller färgglada blomsterarrangemang till fest…och är den tillräckligt stor kan man ro med en liten båt där hemma.

Något som jag tycker är härligt är ett eget "utespa". Ja, varför inte skapa ett litet trädgårdsrum i personlig stil som sitt eget utespasom får smälta in i trädgården?

Detta rum kan gärna vara utan tak om Du vill njuta av sol eller stjärnhimmel. En eller flera av väggarna kan bestå av täta, frodiga, doftande buskar kombinerat med andra material som bambuväggar, spaljéer klädda med slingrande växter, eller härliga tyger som draperier bland grönskan... beroende på vad man önskar. Tempererat sommarvatten dras fram för att kunna fylla ett badkar som man kryper ned i. Eller så monterar man en utedusch som erbjuder en masserande vattenstråle att stå under.

Om detta faller Dig i smaken, kan det vara roligt med egna frodiga "spaörter" att nyttja för dessa tillfällen.

Vatten är verkligen ett element som kan skänka upplevelser i oändlighet.

Eller vad säger Du om att en mörk sommarkväll kliva in i uteduschen, som har ett golv täckt med runda släta stenar att stå på, för att ge fötterna en extra uppfriskande massage (vanligt i japan)... eller varför inte krypa ned i ett doftande ångande örtbad i sin egen trädgård, där man har den skimrande himlen som tak...

*Jennie Finkelstein är trädgårdskonsult med mer än 25 års erfarenhet från trädgårdar av olika slag. Främst har hon arbetat med publika kulturmiljöer som Skansen, Kungl. Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholms inlopp, samt BRF och privatträdgårdar av alla de slag.
Jennie arbetar i företaget Finkelstein Form i huvudsak som trädgårdsdesigner och erbjuder även anläggning och byggnationer, för att hjälpa privatpersoner och BRF att få en härlig och trivsam utemiljö. Jennie utgår från kundernas behov och problem och inspirerar till att ta vara på trädgårdens möjligheter för att förverkliga kundens drömmar. Jennie håller även kurser för villaägare ”Designa Din egen trädgård” för att väcka drömmar.
jennie@finkelsteinform.se  www.finkelsteinform.se*


- Det mest fantastiska på hela semestern var att upptäcka de små sakerna... som de vackra snäckorna och de underliga vattendjuren.


- Det är förunderligt att vattenytan kan vara så alldeles stilla. Tidiga morgnar kan vara verkligt speciella.


- Inte kan man väl få nog av att leka med vågor?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB