Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Liseberg öppnar

Den blommande nöjesparken Liseberg öppnade för säsongen lördagen den 25 april 2009. Så vi begav oss dit för att ta en förhandstitt på årets nyheter och kanske provåka två nya attraktioner, Rabalder och Hanghai. Dessutom fanns hela det svenska damlandslaget i fotboll på plats och invigde det nya spelet Straffsparken.

Lotta Engberg tilldelades Lisebergsapplåden, en utmärkelse som delas ut en gång om året till "någon som gjort Sverige gladare". Priset är en exklusiv bronsstaty av Astri Bergman Taube i form av två klappande händer.

Och underbart blommande magnolior och körsbärsträd hade fått sällskap av massor med vårblommor.

För oss trädgårdsmänniskor blir dock helgen 8 - 10 maj vårens höjdpunkt, då är det dags för Lisebergs Trädgårdsdagar, Västsveriges största trädgårdsmässa. Då kan man strosa omkring och njuta av blomsterprakten och få tips av kunniga trädgårdsexperter. Man kan låta sig inspireras av idéutställningar, gå en kurs i pilflätning, blomsterbindning eller varför inte lära sig att bygga en damm?

Det kommer över 100 utställare som säljer det mesta som hör trädgården till - allt från plantor och fröer till böcker och redskap. Förutom alla utställare, bjuds det på hattparad, balkonglådetävling, grillskola, underhållning och mycket mer. Vi återkommer med bilder sedan.

Men även utan Trädgårdsdagar, som funnits i ca 10 år, är Lisebergs trädgårdshistoria både lång och grönskande, den sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet.

För 400 år sedan gick boskap och betade där och där växte Sveriges första dahlior. Idag är Liseberg en av världens grönaste nöjesparker med hundratusentals träd, buskar och blommor.

Det senaste tillskottet var den förra året invigda Lisebergs Lustgård. Det är en ny grönskande oas på hela 20 000 m² med planteringar, vattenfall och konstverk från naturens egen ateljé, allt varsamt invävt i det dramatiska, kuperade landskapet.

På Liseberg finns också en spännande skulpturpark med olika konstnärers verk, bl.a. Triton av Carl Milles. En triton är till hälften man och till hälften en tvestjärtad fisk. Denna staty har nu fått en mycket vackert plattbesatt brunn omkring sig.

En av många blomlådor
Prunkande gång
Stjärnmagnolia
Stjärnmagnolia och hängbjörk
Triton med brunn
Alla linjer pekar uppåt
Blommande bro
Hanghai
Körsbärsträd
Lustgården
Magnolia vid caféet
Rabalder med verktygstavla
Rufsiga tulpaner
Staty med påskliljeflod
Vårblomsterprakt


Blommande bro


Rabalder med verktygstavla


Staty med påskliljeflod


En av många blomlådor


Stjärnmagnolia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB