Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sett på Liseberg

Den numera årliga mässan Lisebergs Trädgårdsdagar är nu avklarad för denna gången.

Trots den sena våren och det kyliga vädret under dagarna var det ändå vårligt blommande och vackert där.

Liseberg själv hade dekorerat parken man magnifika planteringar och blomsterarrangemang. Försäljarna hade rustat upp med massor av växter och prylar att köpa. Och visst var det var mycket folk som kånkade på otaliga kassar och påsar eller så hade man placerat någon i sällskapet som "påsvakt" medan de övriga sprang och köpte ännu mer. En växt- och prylgarderob, typ den som gymnasie-eleverna anordnar gratis på Älvsjö-mässan, hade verkligen behövts!

Munkeröds floristelevers årliga visning var som vanligt en vacker syn. I år var temat bordsdekorationer för olika sorters dukningar. Dessutom visade man vackra bröllopsbinderier och en show med annorlunda brudar, med utstyrsel långt ifrån de romantiska, traditionellt vita brudklänningarna!

Det anordnades också en mycket efterfrågad kurs i pilflätning, där man fick man lära sig att göra en klätterställning till sina nyköpta klängväxter. Av alla alsters som folk kånkade på att döma så var kursen mycket välbesökt och det hanns med mycket vackert.

Förutom alla nyheter på perennväxtsidan, så presenterades det en del nya sommarblommor också. En med de roligaste namnen är nog en ampelväxt med mörkt tegelfärgade blommor, Jamesbrittania 'Britney Maroon'. Den hade Derome kryddor och Perenner arrangerat läckert tillsammans med en prydnadsklöver med randiga blad, Trifolium pratense 'Susan Smith'.

Fjolårets favoritgräs var nog den mörkbladiga kolvhirsen Pennisetum glaucum 'Purple Majesty'. I år har den fått en efterföljare med mer färgglada blad på en något lägre planta, 'Jester'. Den såldes av bl.a. Liseberg själv. Tjusig i rabatter och urnor!

Några fiffiga anläggningsnyheter såg vi också.

Många med nya eller öppna uteplatser saknar säkert någonting att snabbt göra insynsskydd av. En häck tar trots allt relativt lång tid att växa upp och ett naket plank gör kanske ingen människa glad. Men nu finns det levande, grön avskärmning att köpa färdig. Mobilane Växtskärm heter ett system där växterna levereras i färdiga sektioner monterade på en stabil metallnätstomme, som fungerar som ett stängsel och hindrar t.ex. husdjur att försvinna från tomten och obehöriga att komma in. Stommen kommer att täckas av växterna helt när de kommer igång att växa.

Växterna är redan etablerade i en nedbrytbar kruka, färdig att planteras i jorden. Det finns olika höjder av växtskärmar med murgröna, avenbok eller bok. De är tunna och smidiga och tar inte så mycket plats som en traditionell häck gör. Man kan till och med ha en murgröneskärm på balkongen som insynsskydd, om man planterar den i en avlång krukmodul på balkonggolvet.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

En annan fiffig nyhet är färdiga växtmattor av marktäckande perenner, som man "rullar ut" på samma sätt som en färdig gräsmatta på en färdigställd yta i trädgården. Dock kommer mattorna inte på rullar utan monterade i en kokosmatta som man brer ut på den tilltänkta ytan.

Man kan använda sådana lättskötta mattor till slänter där det är svårt att etablera gräs på grund av erosionsrisken och svårigheten att klippa det. Vidare om man snabbt vill "få färdigt" på en yta i trädgården, istället för en gräsmatta, på kyrkogården m.m.

Perennmattor finns f.n. att få med småbladig murgröna, waldsteinia, vintergröna, liten flocknäva och biokovonäva. Dessa kan självklart kombineras till en större rabatt.

Närmare upplysningar för både växtskärmar och -mattor fås från www.vegtech.se.

En nytänkande på amplar presenterades av www.nyebro.se. Fler bilder finns på deras hemsida. Plantopia Hanging Basket är en robust plastampel med skjutbara luckor i sidorna så att man snabbt kan göra "heltäckta" amplar och slipper vänta på att växterna växer ut och täcker sidorna. Dessutom kan man lätt byta ut växter som inte är vackra längre utan att behöva riva sönder hela ampeln. Vattenkristaller i ampeln håller fuktigheten längre och man behöver inte vattna så ofta.


En av Lisebergs rabatter


Årets vagn


Pilflätningskurs


En tuff brud i lyxförpackning


Grönsakspyramid


Gbg & Co


Stenpartistol (Åkraberg)


Pennisetum glaucum 'Jester' med sällskap

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB