Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lilja

Den blomsterlök som drivs i Sverige har till största del producerats i Holland. När löken anländer till Sverige ska den snarast planteras eller eventuellt lagras för senare drivning.

Från Blomsterfrämjandet

Namn

Lilja, Lilium.

Familj

Liliaceae, liljeväxter.

Ursprung

Många arter från olika delar av världen.

Färg

Orange, vit, gul, rosa, röd.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Beskrivning

Lilium - det klassiska latinska ordet för lilja.

Bakgrund

De liljor som finns hos blomsterhandlarna brukar delas in i fyra grupper: longiflorum, Orient-gruppen (orientaliska liljor), Hollandicum-gruppen (asiatiska liljor) och la-hybrider (en korsning mellan longiflorum och asiatiska liljor).

Blommorna som tillhör longiflorum är rent vita och har lång hals. De asiatiska liljorna har många blommor på varje stjälk och blommorna är medelstora och svagdoftande. Orientaliska liljor har färre blommor per stjälk, men de är å andra sidan större och doftar starkt. Bland LA-hybriderna är blommorna stora och finns i många färgnyanser. Liljor finns tillgängliga i handeln under hela året och köps när de nedersta blommorna börjar visa färg.

Egenskaper

Det finns svagdoftande såväl som starkt doftande liljor. Liljan är en av de mer hållbara snittblommorna.

Placering

Placeras gärna något svalt och inte nära frukt eller andra etylenkällor.

Skötsel

Vattnet ska vara runt 30°C och bör bytas varje dag. Liljor dricker mycket vatten så det är viktigt att se till att vattnet räcker. En halv dos näring tillsätts i vattnet. Hållbarheten är mellan 10 och 15 dagar. Om liljorna placeras svalt över natten blir hållbarheten längre än om de får stå i rumstemperatur. Stjälkarna ska ges ett nytt snitt och de nedersta bladen avlägsnas innan blommorna sätts i vatten.

Frömjölet färgar lätt av sig och kan vara svårt att avlägsna, ståndarknapparna kan därför nypas bort när blomman öppnat sig. Tycker man att detta förtar mycket av skönheten hos liljan lämnas de kvar och eventuella fläckar tas bort med en bit tape.

Användning

Liljorna är vackra i ensamt majestät såväl som tillsammans med andra blommor.

Produktionsmetoder

Den blomsterlök som drivs i Sverige har till största del producerats i Holland. När löken anländer till Sverige ska den snarast planteras eller eventuellt lagras för senare drivning.

I Sverige planteras lökarna i lådor i glas- eller plasthus men i länder med gynnsamt klimat kan de också planteras på friland. Lådorna kan också ställas i kylrum under några veckor där de staplas ovanpå varandra. Under tiden i kylrummet utvecklas lök- och stjälkrötterna. 3 - 4 veckor efter plantering ställs lådorna ut i växthus. De synliga skotten är då ca 8 - 10 cm långa. När den första blomman utvecklat färg, men ännu inte öppnats, skördas den. Växthusperioden är mellan 9 och 16 veckor lång.

Kuriosa

Enligt sägnen uppstod liljan genom att stora mängder mjölk rann från Junos bröst på natten. En del av mjölken flöt iväg och bildade Vintergatan och en del föll till jorden och skapade den vita liljan. På gamla renässansmålningar är den ofta förekommande liljan i Marias hand en symbol för Jesus Kristus.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB