Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lekfulla Trädgårdar!

Är det trädgårdar som är fantasifullt inredda... eller är det trädgårdar som rymmer en massa lek? - Varför inte både och...!

Trädgårdsdesign del 6 - Lekfulla Trädgårdar! Av Jennie Finkelstein, trädgårdskonsult

Barnet inom oss ropar efter lek och lust som en naturlig del, även för oss vuxna.

Vår trädgård är en suverän tummelplats för alla åldrar och kan givetvis rymma de flesta nyanser och former man kan föreställa sig... och lite till...

Människans basbehov att skapa tar sig många uttryck, där "lekfullheten" är ett sätt att ta tillvara på fantasin, för att få uppleva.

I Din trädgård kan Du därför "leva ut" dessa behov genom att där förverkliga Dina egna idéer och drömmar.

En del säger att de inte vet vad de vill ha... eller hur man ska göra med tomten för att den ska bli trivsam. Det kan jag förstå, för många har inte någon vana att skapa trädgårdsmiljöer, eller att engagera sina fantasier och drömmar i lite större perspektiv och för ett mål längre fram.

Det kan därför kännas svårt.

Men, det är stimulerande och härligt kreativt när man väl kommer underfund med vad man verkligen tycker om och längtar efter.

Det finns oändligt med tips och förslag idag för våra kära trädgårdar, och det är inget som är rätt eller fel heller egentligen...

Så, för att komma fram till vad eller hur Du vill ha det kan jag ge en liten hjälp på traven med ett viktigt ord som - varför?

Det jag frågar mina kunder och kursdeltagare att fundera kring:

 • Varför har Du en trädgård? Vilket är den viktigaste frågan.

Sen följer fler hjälpredor som:

 • Vad har Du för vision om 5 år?
 • Vad tycker Du om?
 • Vad tycker Du inte om?
 • Vad fattas hos Dig?

Kommentarer på dessa frågor kan vara:

 • Jag vill kunna gå ut i min egen trädgård med en kopp kaffe och se barnen leka där...
 • Oj, det har jag inte tänkt på, om 5 år... så långt fram?
 • Jag vet inte vad jag tycker om…jo, förresten, jag älskar stora röda blommor!
 • Jag vill ha en lättskött trädgård…men det ska vara fint också! o.s.v...

Ha roligt - det är ju en lek!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Om man går in i sig själv och låter fantasin leda en mot ett spännande mål om fem år, så dyker det upp intressanta idéer som blir "målbilder", att jobba vidare med.

Om Du ser det som en lek att skapa ett trädgårdsrum eller en hel trädgård, så blir det definitivt mycket roligare än om du ser det som något svårt, jobbigt eller kostsamt.

Du behöver inte kunna något alls faktiskt…det finns ju böcker & tidningar i mängder, massor av trädgårdsföreningar, trädgårdsprogram, rådgivningsforum, hemsidor, och konsulter i ämnet trädgård som kan hjälpa dig med kunskaper och fakta, samt hjälp på traven om Du fastnar.

Det allra roligaste och mest stimulerande är nog i alla fall om Du själv låter fantasin i kombination med Dina behov leda Dig till en riktigt personlig trädgård.

Jag träffar många barnfamiljer som vill ha "barnvänliga" trädgårdar för sina barn, vilket gläder mig. Men jag brukar öka på de tilltänkta lekytorna en hel del, som annars ofta blir mer på undantag i trädgårdarna.

Det är vanligt att tro att lekytor inte blir särskilt estetiska, men så behöver det inte vara alls.

Dessa rum för lekande, stojande & skapande, kan rätt enkelt göras mycket läckra och stimulerande för att upplevas som estetiska rum för hela familjen.

Sand - ett fantastiskt material

En bas som jag ofta rekommenderar är stora sandmiljöer, gärna med formen som en sandbunker (som på golfbanan), inramad av gräsytor på en del och täta rätt höga tåliga växter som t.ex. bärbuskar eller prydnadsgräs som bambu, elefantgräs eller andra härliga växter, på en annan sida.

Man ska inte glömma att inramningen innebär att skapa trygghet om ryggen, vilket alla vill ha, men god utsikt framåt.

Man kan också fylla ytan under ett lekvänligt klätterträd med sand, som blir skönt att landa i och skänker skugga för barnen som leker i sanden, men ger en ljus miljö under ett frodigt träd. Det är ändå svårt att få fason på gräset under ett större träd.

En sandbunker kan även ligga an mot ett tralldäck, som då ger upplevelsen av en brygga att hoppa från.

Med min erfarenhet går kattor hellre i mindre byggda sandlådor, än i större sandmiljöer som dessa. Men det finns även stavar att stoppa i sanden för att hålla djur borta.

Det viktiga tycker jag är att man tar i och ger barnen en rejäl och sammanhängande lekyta, med allt vad det innebär som sandlek, gungor, lekstuga, vattenplasklek, klättring mm. Sanden blir fort torr efter regn eller vattenlek och är ej heller smutsig. Sand är ett lätt och billigt material att jobba med.

Om man tycker att det är jobbigt med sandiga fötter inne, kan man göra som de gjorde på Maldiverna. De ställde en balja med vatten utanför hyddan som man stoppade fötterna i, då stannade all sand i baljan.

Gräv ned studsmattan!

Även dessa stora studsmattor som är så populära, men mycket platskrävande på gräsmattan, och som måste flyttas hela tiden då gräset ska klippas, eller för det inte ska bli slitet mm. skapar onödigt tråkigt jobb som man kan kringgå, om man gräver ett stort hål och ställer ner den där.

Studsmattans hoppyta ligger då i nivå med gräsytan i stället... mycket mer estetiskt, säkert och användbart tycker jag. Om man sen tröttnar på att hoppa, har man redan en färdig grund till en ny damm, en spännande plantering eller ett litet lusthus kanske.

En trädgård ska man kunna gömma sig i! Buskage som bildar tunnlar i trädgården, är också roligt för barnen att springa, smyga och gömma sig i. Du kan använda vilka växter som helst i princip, dock ej taggiga, giftiga eller ömtåliga.

När jag var barn sprang vi och lekte i hallonlandets långa gångar, men det var lite väl stickigt.

Du kanske har ett äldre, större hopvuxet buskage som du och barnen kan skapa en slingrande spännande gång genom. Låt barnen vara med och komma med sina trädgårdsidéer, de har suveräna idéer... jag lovar.

Häromdagen ringde en kund till mig och sa att hennes dotter på 9 år önskade sig en labyrint till deras trädgård som jag sammanställer ett förslag till…härligt! Den ritades in...

Vuxnas behov behöver inte vara att "springa omkring". Tvärtom så behöver många vuxna idag ofta träna på att varva ned och att saker ska få ta tid...

Den effektiva förvärvsarbetande människan av idag kan behöva en motpol i hemmets trädgård.

Därför är trivsamma "relaxytor" med sköna möbler att pausa i viktigt för alla vuxna, eftersom man givetvis ska ha en lättskött trädgård att hinna njuta av.

Ta vara på de "tråkiga platserna"!

När du är trött på att "lata Dig", är mitt tips att ta en riktigt tråkig plats i Din trädgård att skapa något verkligt personligt av.

Ett murrigt snår kan bli ett spännande "woodland", med en gömd bänk inne i snåren. Måla med växter som står som färgpunkter i dunklet som skapar kontakt och djup.

Visst är det kul att göra projekt tillsammans, men det är också både nyttigt och utvecklande i alla åldrar att göra något själv, för att just ta vara på de egna impulserna, utan att behöva förklara eller försvara inför andra. Den friheten kan vi ge varandra hemma.

Hos en familj som jag hjälper håller vi därför på att skapa "Hennes örtagård", "Hans gran & sommarplantering" samt "Sonens vattenmiljö". På så vis kan alla i familjen få egna "revir" att leka i.

Skapandet ska få växa fram i sin egen takt. Det finns ju inte ett färdigt facit.

Den moderna designen av uterummen

Den nästan strikta 70-talsmodellen, med plana stora "lättklippta" gräsmattor och enhetliga raka häckar, rabatter och gångar, håller på att luckras upp.

In kommer i stället de varierande rummen, asymmetriska former, blandade växter och material, samt trädgårdspynt eller minimalism. De moderna trädgårdarna får ha en mer personlig stil nu... vilket jag gläds åt!

 • Men om det inte blir bra då? frågar många villaägare mig om sina egna idéer.
 • Gör om det då, tills Du blir nöjd... eller be om hjälp... men tänk vad mycket du lär dig på vägen, svarar jag.

Utmaningen är att låta fantasin leda Dig rätt i mål! ...och det är aldrig för sent att ge upp!

Bästa hälsningar & Lycka till! Jennie Finkelstein, trädgårdskonsult

Jennie Finkelstein är trädgårdskonsult med mer än 25 års erfarenhet från trädgårdar av olika slag. Främst har hon arbetat med publika kulturmiljöer som Skansen, Kungl. Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholms inlopp, samt BRF och privatträdgårdar av alla de slag.

Jennie arbetar i företaget Finkelstein Form i huvudsak som trädgårdsdesigner och erbjuder även anläggning och byggnationer, för att hjälpa privatpersoner och BRF att få en härlig och trivsam utemiljö. Jennie utgår från kundernas behov och problem och inspirerar till att ta vara på trädgårdens möjligheter för att förverkliga kundens drömmar. Jennie håller även kurser för villaägare "Designa Din egen trädgård" för att väcka drömmar.

jennie@finkelsteinform.se www.finkelsteinform.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB