Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ledsna grönsaker

Nu börjar "elfte timmen" verkligen infinna sig. Grönsakerna ser litet ledsna ut, så till helgen blir det slutskörd. Tomaterna rodnar inte på plantorna mer, så vi tar in de friskaste allt eftersom så de får mogna i skafferiet.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Torsdagen den 24 september 1998

Många av de allra största har fått bruna fläckar i "botten". Jag har hört att det kan bero på brist på kalcium. Är det någon som vet något om det, och vad man kan göra åt det nästa år?

De två sista spetskålshuvudena skördades i helgen. Det ena hade tyvärr drabbats av något slags mögel (?), små gråa fläckar på bladen och en lätt "rutten" doft...

Sniglarna har party nu också, de äter på nästan allt vi har. Till och med på purjolöken har jag hittat sniglar! Men det är knappast några mördarsniglar, bara de där vanliga, "hudfärgade" små rackarna, så jag pillrar bara bort dem när jag skördar. De lyckas inte äta ihjäl något, utan mumsar bara litet slött här och där.

Sockerärtorna är också rätt ledsna. En del baljor har faktiskt möglat, det har jag aldrig sett förr! Jag hade hoppats kunna spara frön av sockerärtorna, men det verkar inte som om de kommer att hinna mogna. Litet synd, eftersom det inte verkar gå att köpa frön av den sorten, "Norrlands Express", längre. Jag har varit väldigt nöjd med "Norrlands Express", den är tidig och ger många ärtskidor som är möra och krispiga även om de blir stora. Är det någon som vet var jag kan få tag i frön?

Men alla grönsaker är inte ledsna. Broccolin kämpar på, den ger fortfarande en hel del små, möra sidoskott. Jag drog upp broccoliplantorna på två olika sätt i våras: hälfen inomhus i krukor, hälften i en liten enkel varmbänk som jag gjorde med en plywoodram, fårgödsel i botten, jord ovanpå och genomskinlig plast som täckning. De jag sådde inomhus började gro tidigare, men de grodde väldigt ojämnt. I varmbänken däremot grodde alla frön samtidigt, och de växte fort förbi inomhusplantorna. Jag planterade ut dem i landet samtidigt, och de plantor som nu är friskast och ger mest är de jag drog upp i varmbänken! Så nästa vår ska jag nog dra upp alla mina kålplantor i varmbänk.

Kålroten mår också bra. De är inte riktigt lika gula och starksmakande som förra året, utan ljusare och sötare. Jag misstänker att de inte är så lagringsdugliga som de borde vara, så det blir nog att förvälla och frysa dem när vi slutskördar till helgen. Om jag inte mumsar i mig alla medans jag skalar dem...


Ledsna tomatplantor med brunfläckiga tomater.


Spetskål "Jersey Wakefield".


En vacker kålrot.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB