Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Långa, rangliga plantor?

Det är roligt att dra upp egna sommarblommor. Lyckan är stor när de första groddarna tittar upp ur jorden. Ibland grusas glädjen av att plantorna drar i väg och blir långa och rangliga i stället för kompakta och fina. Vad beror detta på?

Av Katarina Kihlberg

Ett problem som många råkar ut för när de förodlar sommarblommor är att de små plantorna som kommer upp drar iväg på höjden. De blir långa och rangliga i stället för låga och kompakta.

Orsaken till att plantorna drar i väg på höjden är kombinationen av varm inomhusluft och dåligt ljus. Plantorna blir helt enkelt förvirrade av att de vistas i varm och skön sommartemperatur samtidigt som solljuset uteblir. Du har två val för att hjälpa dina plantor på traven:

  1. Ställ sådden svalare och ljust när plantorna väl har kommit upp. I ett rum som håller ca 15 grader blir balansen mellan temperatur och ljus bättre. Plantorna växer då långsammare och får en stabilare och mer kompakt form.
Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu
  1. Tyvärr har de flesta av oss inget ljust rum som håller 15 grader. Då får vi ge plantorna mer ljus i stället som kompenserar den höga inomhustemperaturen. Vanliga avlånga lysrör, lågenergilampor eller så kallade kompaktlysrör fungerar bra. Man kan hänga belysningen i kedjor så att höjden går att justera efterhand som plantorna blir högre. Häng belysningen ca 30 cm ovanför plantorna. Låt lamporna lysa 12-14 timmar per dygn, resten av tiden får plantorna vila.

Lycka till med dina frösådder!

#Fråga på Odla.nu#

Har du frågor kring frösådder eller vad som helst som rör odling och trädgård kan du alltid vända dig till våra duktiga experter.
Du hittar våra experter här: Fråga experterna

#Gå med i vårt forum#

I forumet på Odla.nu är goda råd gratis och här träffar du härliga trädgårdsentusiaster att dela dina gröna erfarenheter med. Vårt forum hittar du här: Forum Odla.nu

#Handla fröer på Odla.nu#

Hos Odla.nu hittar du massor av fina fröer till sommarblommor. Se vårt erbjudande här: Fröer till sommarblommor, kryddor och grönsaker

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB