Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kryp

En helt osannolikt häftig bok om småkryp i makroperspektiv med det korta och koncisa namnet **Kryp** kom i september ut på bokmarknaden. Är du det minsta intresserad av de olika små invånarna som finns runt om oss är det här en bok för dig!

Av Sylvia Svensson

Kryp

Text: Lars-Åke Janzon Foto: John Hallmén Norstedts förlag, ISBN 978-91-1-304063-9

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Kryp är en bok som ger oss en fantastisk möjlighet att med hjälp av en hängiven fotograf, John Hallmén, stifta bekantskap med en rad häftiga små varelser. I den digitala makrofotovärlden dyker en ny, helt fascinerande värld upp, och kanske ser vi krypen på riktigt för första gången - de är ju så små i verkligheten.

Det finns en miljon beskrivna insekter i världen, men de flesta saknar ännu namn. Vi vet relativt lite om krypen och vi har väl egentligen aldrig tittat så noga på dem, kanske just för att de är så små, men ta ett förstoringsglas och titta så får du se!

Sommarhalvåret bjuder på tillfällen till fältstudier, oftast vid samma begränsade yta som - visar det sig - bjuder på ett myller av kryp i en artrikedom som man inte trodde fanns. Då passar även bokens fotograf på att ta massor med bilder.

Vinterhalvåret tillbringar John Hallmén i sin ateljé sysselsatt med detaljstudier av dessa märkliga varelser. En utrustning som möjliggör en seriebildtagning där fokus ändras kanske en tusendels millimeter mellan varje bild ger skärpa över hela motivet när bilderna sedan läggs ihop. Tekniken kallas fokusstackning.

I ett pastoralt morgonljus torkar en flickslända upp alla daggdropparna hon täcks med. Ett annat bildupplag bekantar oss med en predator, stinkande kortvinge, som ser väldigt glupsk ut - en spännande variation av arter!

Lars-Åke Janzon från Naturhistoriska riksmuseet ger oss intressanta och vetenskapliga fakta till varje bild. Vi får veta vad just den arten har för kännetecken, hur den beter sig och mycket mer. Silhuetter i naturlig storlek av de kryp som presenteras ger en bra jämförelse till makrobilderna.

Snygg layout och riktigt bra tryck och papper höjer bokens värde. Den kanske kan bli en spännande julklappsbok till naturintresserade!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB