Kryddan i maten
Vintertid – dags att hänge sig åt matlagningen
Nu när vintern är här kanske det är dags att hänge sig åt matlagningen, särskilt när trädgårdsarbetet fått vila och det inte finns så mycket att göra utomhus. Kanske har du sparat en eller annan kryddbukett från sommarens odlingar? Kanske vill du hitta nya sätt att använda dem i köket? I så fall är boken Kryddan i maten av Sylvia Danielsson en riktig inspirationskälla under årets mörkare perioder.
Inspireras av örternas värld
Boken är utmärkt när man vill fördjupa sig i örternas och kryddornas värld, särskilt när man längtar tillbaka till väldoftande sommardagar i trädgården. Den presenterar ett stort antal örter och kryddor, med tydliga bilder och beskrivningar, och ger praktiska tips på hur de används i matlagningen. För att lyckas i köket är det nämligen viktigt att känna till kryddornas egenskaper och vilka rätter de passar till – något den här boken hjälper dig med.
Årstider och smaker
Kryddan i maten är indelad efter årstid och tar dig bland annat med till Våren i Provence, där bokens fokus ligger på klassiska medelhavskryddor och typiska våriga maträtter. Därefter följer "Sommar & Sol" där traditionella svenska kryddor står i centrum, och tips ges på hur du kan använda det som frodats i trädgården eller på din balkong under sommaren. Grillkvällar och sensommarfester, som ofta är kryddstarka höjdpunkter i det svenska matåret, har förstås egna kapitel, precis som svenska kryddor och örter.
Medicinalväxter behandlas i ett eget avsnitt, och höstens kapitel är fyllt av mustiga smaker, perfekt för rätter som värmer när kylan kryper på. Boken tar dig även på en resa till det asiatiska köket och dess typiska kryddor, och avslutas med avsnittet "Vinter ute och inne" – en tid då många letar efter inspiration för att använda torkade örter och kryddor från sommaren, när odlingssäsongen är slut. För den som är extra intresserad av vilda växter rekommenderas även Vilda behag för ytterligare läsning och inspiration.
Vackra bilder och tydlig indelning
Boken är fylld med vackra fotografier, tagna av Adam Danielsson, som visar både kryddor och de maträtter du kan laga – allt för att ge dig extra inspiration i köket. I slutet av boken hittar du ett tydligt sakregister med alla kryddor, samt ett receptregister där du lätt hittar bokens maträtter.
Fakta om boken
Titel: Kryddan i maten
Författare: Sylvia Danielsson
Foto: Adam Danielsson
Bandtyp: Inbunden
Förlag: Ica bokförlag
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-534-2505-7
Sammanfattning och mer inspiration
Kryddan i maten är en genomarbetad och inspirerande bok för hela året, men kanske allra mest värdefull när vintern får oss att längta efter sommarens smaker och dofter. Perfekt för dig som vill ta vara på dina egna odlingar eller utforska nya sätt att använda kryddor i såväl vardag som fest!
Läs också Vilda behag för mer inspiration kring vilda växter och nya smaker.