Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krydda i tillvaron

Även om man inte får någon skörd av kardemumman där hemma fungerar den vackra gröna växten ändå som en krydda i heminredningen för den bjuder på en hel mosaik av gröna nyanser.

På varmare breddgrader skördas kardemummans (Elettaria cardamomum) fröställningar och blir till kryddan kardemumma. Fast växten lämpar sig till mer än enbart odling på åkrarna. De lansettformade, blanka och glansiga bladen bjuder på ett färgspel i olika gröna nyanser från de yngsta bladens ljusgröna till de äldres mörkgröna färger. Det gör att växten är en grön, livsbejakande bekantskap inomhus på de något svalare breddgraderna. Dessutom får man lite extra tropikstämning med på köpet eftersom bladen vid minsta beröring sprider en lätt, kryddig doft av kardemumma.

Kardemumma är en kraftigt växande krukväxt som flitigt skjuter nya skott från basen. Den blir snabbt upp till en meter hög och utvecklas till en spännande grön skulptur om den bara får rätt skötsel. Det krävs inte särskilt komplicerade växtförhållande för att få en vacker växt som trivs. En plats en bit in i rummet under sommarhalvåret, så att solstrålarna inte steker direkt på bladen, och när solstrålarna har försvagats något får den gärna flyttas fram till en ljusare plats. Det förhindrar att växten slutar växa helt under vintern.

Kardemumma får aldrig torka ut helt och måste därför vattnas regelbundet. För lite vatten och för stark sol leder till att bladen skrumpnar. Gödningsbehovet är måttligt, men störst under växtsäsongen. När växtförhållandena är optimala belönar kardemumman dig snabbt genom att växa så kraftigt att krukan snart blir för liten. Det är lätt att dela växten om man inte vill ha ett stort exemplar där hemma i vardagsrummet.


Elettaria cardamomum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB