Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Krydda i tillvaron

  • Inomhus

Även om man inte får någon skörd av kardemumman där hemma fungerar den vackra gröna växten ändå som en krydda i heminredningen för den bjuder på en hel mosaik av gröna nyanser.

På varmare breddgrader skördas kardemummans (Elettaria cardamomum) fröställningar och blir till kryddan kardemumma. Fast växten lämpar sig till mer än enbart odling på åkrarna. De lansettformade, blanka och glansiga bladen bjuder på ett färgspel i olika gröna nyanser från de yngsta bladens ljusgröna till de äldres mörkgröna färger. Det gör att växten är en grön, livsbejakande bekantskap inomhus på de något svalare breddgraderna. Dessutom får man lite extra tropikstämning med på köpet eftersom bladen vid minsta beröring sprider en lätt, kryddig doft av kardemumma.

Kardemumma är en kraftigt växande krukväxt som flitigt skjuter nya skott från basen. Den blir snabbt upp till en meter hög och utvecklas till en spännande grön skulptur om den bara får rätt skötsel. Det krävs inte särskilt komplicerade växtförhållande för att få en vacker växt som trivs. En plats en bit in i rummet under sommarhalvåret, så att solstrålarna inte steker direkt på bladen, och när solstrålarna har försvagats något får den gärna flyttas fram till en ljusare plats. Det förhindrar att växten slutar växa helt under vintern.

Kardemumma får aldrig torka ut helt och måste därför vattnas regelbundet. För lite vatten och för stark sol leder till att bladen skrumpnar. Gödningsbehovet är måttligt, men störst under växtsäsongen. När växtförhållandena är optimala belönar kardemumman dig snabbt genom att växa så kraftigt att krukan snart blir för liten. Det är lätt att dela växten om man inte vill ha ett stort exemplar där hemma i vardagsrummet.

   

Elettaria cardamomum
Elettaria cardamomum