Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens kryddor i ny form - kardemumma

Om vi pratar kryddväxter går tankarna direkt till sommarens ljuva dofter av timjan, basilika och oregano. Men till jul är det helt andra dofter som gäller och som sprider precis rätt stämning. Vi tänker kanske inte på att de också kommer från kryddväxter - som vi dessutom kan njuta av som grön växt inomhus.

Inspiration från Floaradina

Kardemumma, Elettaria cardamomum, är en ört med långa, smala blad som sitter på upprättstående stjälkar omgivna av många skikt strutformade småblad – de så kallade bladslidorna. Nya blad är ljusgröna, men de blir mörkgröna efterhand som de åldras, vilket ger växten ett spännande färgspel.

Blommar sällan inomhus

Kardemumma, som blir upp till 70 cm hög som krukväxt, bildar underjordiska stänglar som sprider sig sidledes med hjälp av rotskott och därför kan den delas när den får en viss storlek. Kardemumma, som sällan blommar inomhus, kan köpas året runt.

#Kardemummadoft finns i bladen#

Gnugga ett blad mellan fingrarna så känner du den karakteristiska doften av kardemumma.

#Så här sköter du kardemumma#

Kardemumma trivs på en ljus plats men skyddas mot stark sommarsol. Kardemumma får aldrig torka ut helt och måste därför vattnas regelbundet. För lite vatten och för stark sol leder till att bladen skrumpnar.

Näringsbehovet är måttligt. Ge näring vid ungefär var fjärde vattning under växtsäsongen, från vår till höst. Nu på vintern behövs ingen näringstillförsel.

När växtförhållandena är optimala belönar kardemumman dig snabbt genom att växa så kraftigt att krukan snart blir för liten. Det är lätt att dela kardemumma om man inte vill ha ett för stort exemplar.

Läs också!

Julens kryddor i ny form - vaniljorkidé

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB