Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krukväxter får dig att må bättre

Att krukväxter är vackra för ögat, det vet vi. Men de är också bra för hälsan, både för kropp och själ. Det visar flera vetenskapliga undersökningar. Inred med krukväxter i hemmet, på arbetsplatsen och på sjukhus. Då kommer vi att må mycket bättre.

Även krukväxter är nyttoväxter. Bara det att de finns runt omkring oss får oss att känna oss bättre. En förklaring är att vi har ett nedärvt behov att omge oss med levande väsen, både växter och djur. Den värld vi lever i är full av störande ljud och främmande kemiska ämnen, och är långt från den miljö vi egentligen är anpassade till.

I naturen känner vi oss mer hemma och kan koppla av och "ladda batterierna". Men vi behöver inte ge oss ut i skogen för att få den effekten. Ett rum med många krukväxter ger samma känsla. Vi slappnar av, hämtar kraft och känner oss helt enkelt bättre till mods.

Renar luften
Växter gör också nytta som är lättare att mäta. I ett rum med växter blir inomhusklimatet bättre. Luftfuktigheten blir högre och luften känns mer behaglig att andas. Den ökade luftfuktigheten är bra för slemhinnorna. Vi blir mindre torra i halsen men också torrhet och klåda på huden minskar. Fukten från växterna gör också att den statiska elektriciteten minskar. Därför är det bra att ha gröna växter invid datorn på skrivbordet.

Titta riktigt noga på krukväxternas blad och se hur fort de blir dammiga, fortare än rummet i övrigt. Växter fungerar nästan som en dammsugare. Det är den fuktiga luften närmast växtens blad som gör att dammet fastnar.

Växterna ser också till att luften blir renad från olika kemiska ämnen. Formaldehyd, trikloretylen och benzen är några skadliga ämnen som finns i luften. När växterna suger upp koldioxid, som alla växter behöver för fotosyntesen, drar de samtidigt in skadliga ämnen. Inte bara växten utan också jorden hjälper till att rena luften. I jorden finns nyttiga mikroorganismer som tar hand om olika skadliga ämnen.

Billigast tänkbara medicin
Flera undersökningar har gjorts, bland annat av forskningsledare Tove Fjeld i Oslo, för att studera hur växter inomhus påverkar oss. Studier har gjorts både på arbetsplatser och i klassrum. Resultatet visar att i ett rum med många växter blir miljön mycket bättre. Genom att placera växter på en arbetsplats där man har hälsoproblem har många besvär försvunnit och sjukfrånvaron minskat. Man har också funnit att i en miljö med många krukväxter blir koncentrationen bättre, vi får inte lika ofta huvudvärk, är inte så trötta och tunga i huvudet.

Undersökningar har också gjorts i USA om hur växter påverkar patienter på sjukhus. Även här samma resultat. Man fann att patienter blir fortare friska och behöver mindre smärtstillande mediciner om de har växter omkring sig. Det kan till och med räcka med utsikt över ett grönt landskap för att patienten ska tillfriskna snabbare.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Också för allergiker
Visst kan man omge sig med växter fast man är allergiker. Det finns många krukväxter men också snittblommor som normalt inte ger allergiker besvär. Används växter som saknar doft och som inte ger ifrån sig pollen brukar de sällan ge några allergier. Med självbevattningskrukor undviker man dessutom att halten av mögelsporer ökar i rummet, då dessa vattnas underifrån.

Men allergiska reaktioner varierar från person till person och från dag till dag. Därför kan det vara svårt att säga exakt vilka växter som kan ge besvär, men forskning pågår.

Bra luftfuktare är tex:
krysantemum
gerbera
banddracena
ormbunke
fredskalla

Bra luftrenare är tex:
gerbera
murgröna
banddracena
fredskalla
kantdracena


Krukväxter får dig att må bättre
Foto: Jan Tennek
Arrangemang: Kristina Strand

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB