Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - juli 2004

En sval inledning på den norrbottniska sommaren är förhoppningsvis snart bakom oss. Två toppensomrar ligger ännu och svajar lojt som en hängmatta i våra minnen. Dagar och nätter med ljus och värme och en tropisk touch över allt. När lyckades man sist att slita ut ett par shorts? På en säsong!

Men nu är vi lite tillbaka till de gamla gängorna, men nej inte riktigt, för en så här envis svalka brukar vi inte vara så hårt drabbade av. Nog brukar plantorna i mina odlingszoner 5 och 6 klara sig fint och sätta igång och växa. Men denna säsong har det varit ruggigt trögt. Zinniorna , ja de har ju visserligen gjort vad de ska, börjat bilda knoppar, men titta på de stackarna! De har knappt orkat växa en tum. Kanske har de fattat fel och tror att de är marktäckare!

Och de spännande färgväpplingarna som jag testat i år har lidit alla kval i mitt lilla land i stan. Bara grannen som fick en planta av mig och satte sin ett par meter ifrån mitt land i en rejäl kruka har fått utdelning. Snacka om mikroklimatets betydelse hörrni alla nordligt boende! Krukor och rejält upphöjda bänkar verkar vara melodin, i alla väder.

Segvuxet i land och bänkar jodå, men små växtsensationer på andra håll i trädgården. Det är nästan skrattretande. För medan förtvinande sommarplantor stått i landet och gjort åkarbrasor i snålvinden vad händer då med vårt ickehärdiga material såsom det lilla bonzaivuxna oxelträdet och flädern. Tveksamma gäster som visserligen hållit kvar vid oss i många år men sällan eller aldrig gett utdelning i form av blom. Vad händer? Och en kallsommar som denna i sin inledning? Jo oxeln som aldrig tidigare visat sin blomskrud ståtar med vita blomkorgar. Och flädern startar rekordtidigt och rejält och har fullt av blomanlag. Upp och nedvända världen.

Fast egentligen så är det inte konstigt. Två mycket varma somrar har föregått och naturligtvis har de förhållandena inverkan. Ymnig blom och rikligt med frukt och bär? Ja då är det sommaren och hösten före som är anledningen till rikedomen.

Nåväl i skrivande stund de första dagarna i juli så lyser solen från en för tillfället klar himmel. Klockan är 20.00 och solen står högt över husen. Flugsnapparen varnar ängsligt i trädgården för någon listig katt på jakt. Det grillas, folk sorlar och skrattar och njuter, trots allt. Och det växer i land och bänkar. Första koket spenat ligger i frysboxen, kungsljuset visar färg, de blå anemonerna glimrar i det norrbottniska ljuset. Nu drar jag på mig min gamla fleecetröja och går ut och låtsas högsommar!

Njut av livet!

*Elsa Rensfeldt Larsson
Luleå/Norrbotten zon 5/6*


Zinnia 'Peppermint Stick'


Fläder, Sambucus nigra

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB