Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Körsbärskornell blommar tidigt

När du går i en vårlig trädgård kan du haja till vid en gulblommande buske eller ett litet träd. Det är inte forsythia, även om blommorna har samma solgula färg, utan den härliga körsbärskornellen.

Av Sylvia Svensson

Körsbärskornell, Cornus mas, förekommer oftast som ett litet träd på 3-4 meter, med bred och ganska låg krona. Den kan också odlas i buskform med flera upprättstående huvudgrenar.

Blommar med stjärnblommor

Om våren är tidig kan körsbärskornellen börja blomma redan i slutet av februari, annars väntar den till mars månad. Körsbärskornellen blommar före lövsprickningen med gula, små stjärnblommor i runda knippen.

Efter blomningen bildas frukter som på sensommaren blir röda. Frukten liknar körsbär, därav namnet. De är rätt sura, men kan användas för saft och sylt eller som cocktailbär.

#Såhär trivs körsbärskornellen bäst#

Körsbärskornellen trivs i normal, näringsrik och väldränerad trädgårdsjord som varken är för fuktig eller för torr. Den står gärna soligt och skyddat för kalla vindar. Körsbärskornellen klarar zon 3 och eventuellt också zon 4, om den står skyddat för nordliga, kalla vindar.

#Körsbärskornellen behöver oftast inte beskäras#

Körsbärskornellen brukar inte behöva beskäras. Det är oerhört vackert med de gamla, knotiga grenarna som den utvecklar med åren, men om det absolut behövs kan den gallras efter blomningen.

Vackra vinterblommare Trollhassel och hybridkejsarolvon är båda mycket vackra vinterblommare, läs mer om dem här: Trollhassel - tapper vinterblommare Hybridkejsarolvon - ljuv vårdoft i vinterträdgården

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB