Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kombinera mera!

Tyras krönika Att samodla blommor, örter och grönsaker har jag gjort nu i min potager i många år. Det har gjort att jag har en köksträdgård med mångfald både från flora och från fauna. Något jag vill dela med mig av idag är min fina ”kombo” Hallon-Vitlök-Tulpaner!

Text och bild Tyra Hallsénius-Lindhe

Mina hallon är friska och ger god avkastning, kanske mår de så bra och är så glada bara för att de har så fina blommor invid sig på våren. Kanske håller de sig extra starka och friska bara för att de har vitlöken intill sig. Inte vet jag, men faktum är att de trivs tillsammans och det är rysligt vackert på våren i mitt hallonland. Visste ni förresten att hallonblomman är den blomman som bin föredrar. Så mycket hallon skall vi ha i våra trädgårdar så att vi är snälla mot våra värdefulla pollinerare.

Så här gör du om du vill testa Tyras ”hallon, vitlök och tulpankombo”:

Rensa hallonlandet efter att du skördat dina bär, klipper bort alla hallongrenar som burit frukt. Trimma in årets nya långa hallongrenar som vuxit sig för långa, en och en halv meters höjd på grenarna får räcka tycker jag.

I oktober planterar du tulpanlökarna och vitlöken. I samband med det tillsätter du benmjöl. Se till att ha friskt utsäde när det gäller vitlökarna, skadade och mögliga vitlöksklyftor kastar bort.

Jag har tidigare skrivit en krönika här på ODLA om Vitlök – rena hälsokuren, läs den här.

Jag använder mig av odlingstekniken, täckodling, det vill säga att jag tillför organiskt material kontinuerligt under hela odlingssäsongen. Till vintern får mina odlingar ett extra stort tillskott av material ett tjockt täcke. Jag brukar säga att jag bäddar för vinter. Jag vill att maskarna och de andra smådjuren skall ha någonting att arbeta med hela långa vintern. Som tack för det får jag gödning och fina dräneringsgångar i mina land.

Vill du läsa mer om Tyras trädgård så hittar du det inne i hennes blogg KÖKSTRÄDGÅRDEN

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB