Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Knöliga sommarblommor

Nyheter bland knöliga sommarblommor.

Nu när våren framskrider, börjar sommarens knöl- och lökväxter dyka upp i affärerna och på postorder.

Det är en fördel om man handlar så fort som möjligt, då knölarna inte mår bra av att ligga i varma, torra affärs- och lagerlokaler alltför länge.

Väl hemkommen med dina nya knölar och lökar, placera dem svalt och mörk i väntan på att de ska planteras. Dessutom är ju sortimentet som mest fulltaligt när man handlar tidigt!

Många sorter vinner på att förkultiveras inomhus ett tag, blomningen börjar då tidigare och man hinner njuta av dem längre.

En sådan växt som verkligen vinner på att förkultiveras några veckor är dahlian! Direktplanterad börjar den ju blomma först i augusti, och om sedan första nattfrosten inträffar tidigt, kanske man bara hinner njuta någon vecka av färgprakten.
Här kan du läsa mer om förkultivering av dahlior.

Dahlia
Det har kommit flera nya dahliasorter att njuta av!

Den som jag tycker är en riktig läckerbit heter 'Breakout' och är en dekorativdahlia, upp till 1 m hög. Stora, dubbla, läckert aprikosrosa blommor med ljusa kronbladstoppar och lite gult i mitten, så visst kan man nästan få slag när man ser den!
Weibulls.

'Thomas Edison' är en mörkt rödviolett dekorativdahlia som också får en att dra andan av förtjusning!
Weibulls.

Flera dekorativdahlior i Weibulls nyhets-sortiment: 'Jowey Gipsy', som är ljust rosa med gul mitt och 'Seduction', som är ljuslila med purpurlila streck på kronbladen.

Den 110 cm höga kaktusdahlian 'My Love' är vit med gul mitt.
Weibulls.

En anemonblommande, babyrosa härlighet med en stor gul tofs i mitten heter 'Polka'. Den är en 45 cm låg sort som passar i kruka eller i rabattens främre del.
Weibulls, Lilla Fiskaregatan.

En annan glad danserska heter 'Boogie Woogie', även den en anemonblommande dahlia. Men här är det en annan färgskala, den är eldigt gul med rödrosa kronbladstoppar. Höjd 45 cm.
Weibulls, Lilla Fiskaregatan.

Bröderna Nelson kommer i år med en kaktusdahlia som heter 'Snoho Diana'. Bottenfärgen på de fransiga kronbladen är krämvitt, men eftersom de otaliga blombladskanterna är ceriserosa, så ser hela blomman rosa ut.

En annan nyhet från samma leverantör är sorten 'WestPoint', som tillhör den anemonblommande gruppen och därför kallas anemondahlia. Den är livligt gulorange med en tofs och mörkare rödorange strimmor i mitten.
Bröderna Nelson.

Sorten 'Marble Ball' tillhör pompon-gruppen och kallas pompondahlia. Pompondahlian har fått sitt namn för sin likhet med den klotrunda prydnadsdetaljen "pompong" på de franska soldaternas axelklaffar. 'Marble Ball' är strimmig och fläckig i djupt purpurrött och vitt.
Bröderna Nelson.

Ett vilt utseende har nyheten 'Honka', som tillhör den enkelblommiga gruppen. Den är hög med tunna stjälkar och små blommor i ljust gulorange.
Bröderna Nelson.

En dahlia-liknande växt heter porslinslilja, Leucocoryne purpurea 'Andes'. Den härstammar från tropiska trakter i Sydamerika. Där är den flerårig, men hos oss får den odlas över sommaren, i likhet med dahlior, men den är något mer värmekrävande än dahliorna. I uterum trivs den bra, planterad i någon urna eller låda. En varm, skyddad rabatt är också lämplig.

Jorden ska vara väldränerad, gärna sandig men ändå fuktighetshållande, alltså inte torr. På en lätt jord är det bra att blanda i extra mull. På en ljus, sval fönsterkarm kan man odla den inomhus tidigt och låta den sprida sin väldoft.

Bladen är tunna och långsmala, så växten tar inte mycket plats utan kan gärna sättas ganska tätt. Höjden blir ungefär 45 cm.
Weibulls, Lilla Fiskaregatan.

Gladiolus
Liksom dahlior, kommer det varje år nya sorter av gladioler, Gladiolus.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Den purpurlila, 1 m höga skönheten i Weibulls sortiment heter 'Blue Tropic'.

Samma firma kommer även med 'Mon Amour', som är krämgul med lilarosa mitt och 'Purple King', som är purpurlila med krämvitt mitt.

En fjärilsgladiol, som blir ca. 70 cm hög, är läckert vit med stor, gul mitt. Den heter 'Break of Dawn' och kommer också från Weibulls.

Förra året lanserades en ny grupp gladioler, som kallas glamini. De är låga, ca 50 cm, och lägger sig inte ner som gladioler kan göra.

Blomningen är långvarig och rik med flera blommor i blomning samtidigt på varje stängel. Glamini passar bra i såväl rabatt som i kruka. Fin snittblomma.

I år kommer en ny glamini med namnet 'Naomi'. Den har blålila blommor med vita "läppar".
Bröderna Nelson.

Kvinnonamn har också många av Lilla Fiskaregatans glamini-nyheter: den gräddvita 'Charlotte', vita 'Sharon', rosa 'Christina, lilarosa 'Eva, aprikosrosa 'Zoe' och mörkt rosaröda 'Romy' är säkert alla mycket förtjusande tjejer!

Canna
Släktet Canna består av arter hemmahörande i t.ex. tropikerna och Sydamerika.

De kannor som vi idag odlar, tillhör en hybridgrupp med skiftande bakgrund. De många olika sorterna är mycket variabla med bladverk i t.ex. grönt, brons, purpur eller brokigt.

Blommorna finns också i många färger, som gult, rött, rosa och orange eller tvåfärgade.

Den nya sorten 'Tropicana' har vackert randiga blad och orange blommor.
Bröderna Nelson.

Canna indica'Kaspit' är en spännande sort med gulrandiga blad och lysande orange blommor. Fin i stora urnor men kan också planteras i rabatten. Trivs bäst i full sol. Förkultivera knölarna i mars-april och plantera ut dem när frostrisken är förbi. Höjd ca. 90 cm.
Odla.nu.

Sorten 'Picasso' är en ny färgsprakande sort med gröna blad och lysande gula, rödprickiga blommor.
Odla.nu.

'Queen Charlotte' är också färgsprakande! Har gröna blad och lysande gula blommor med röd mitt.
Odla.nu.

Liljor
Även liljesortimentet brukar få tillskott varje år, fast inte i lika snabb takt som dahlior.

I år kommer Lilium cernuum 'Alba' som nyhet hos Weibulls, men den har funnits till salu hos några andra även förra året. Hur som helst, en mycket ljuv lilja som liknar krolliljan men är krämvit med lite rosa shatteringar. Då den kommer från östra Sibirien och Korea, bör rosenliljan trivas bra hos oss i Norden!

Precis som de flesta andra liljor, trivs den bäst i väldränerad jord. Man ska hellre plantera löken för djupt än för grunt, för den slår rötter på stammen ovanför löken och dessa rötter bidrar positivt till näringsförsörjning, tillväxt och blomning. Höjd 100 m.

Panterlilja, Lilium pardalinum, kommer ursprungligen från västra USA. Där växer den utmed vattendrag, vid mossiga stenar, bland nedfallna träd, ofta tillsammans med ormbunkar och azaleor. Den är mycket vacker med sina ljusorange, turbanformade blommor.

Trivs bäst i en väldränerad, lucker, mullrik och fuktighetshållande jord. Kan odlas i södra och mellersta delarna av landet, men pröva även norrut på en väl skyddad växtplats eller ta in i källaren över vintern. Den behöver en varm och vindskyddad växtplats för att växa bra och övervintra.
Bröderna Nelson.

Kalla
Kalla, som förr var en herrgårdsblomma och stod på fönsterbrädan i de svala, ljusa salarna under vintern, odlar många i utekrukor numera. Förkultivera knölarna inomhus i mars-april för tidigare blomning. Ta in dem på hösten innan det blir frost.

Zantedeschia rehmanii 'Mango' har läckert ljust rödorange blommor, ja, mangofärgade, då! Gröna blad och plantan blir 50-60 cm hög.
Odla.nu.

Köpställen, förutom trädgårdsbutikerna som säljer Weibulls och Bröderna Nelsons sortiment:
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik.
Odla.nu.


'Breakout'


'Thomas Edison'


'Jowey Gipsy'


'Seduction'


'Polka'


'Boogie Woogie'


'Snoho Diana'


'Honka'


'Andes'


'Blue Tropic'


'Mon Amour'


'Tropicana'


'Picasso'


'Queen Charlotte'


Panterlilja


'Mango'
Foto: Lökfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB