Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klematis med sällskap

Visst är klematis en underbar växt som även i ensamt majestät kan förgylla spaljéer och pergolor. Men tillsammans med en sällskapsväxt som kompletterar klematisen färg- och formmässigt kan det bli en alldeles underbar syn!

Text och foto av Sylvia Svensson

Du kan plantera klematis med sällskap som antingen förlänger blomningen genom att blomma före eller efter klematisen. Du kan också plantera så att de blommar samtidigt och med sina färger gör kombinationen ännu mer intressant.

Du kan välja sällskapssorterna så att även bladformerna och växtsättet kompletterar varandra. 
Välj blomfärgerna ton-i-ton men med olika former på blommorna. Eller så väljer du helt olika färger som passar ihop och förhöjer effekten hos varandra.

Tänk på att den valda klematisen och sällskapsväxten bör fungera med ungefär samma slags jord och gödning och med liknande ljus- och vattenförhållanden, så kan det blir hur fint som helst.

En aspekt med klematisen är att den inte gillar rotkonkurrens, så i samplanteringar bör du ge den gott om plats att kunna breda ut sina rötter. Om det behövs, kan en rotspärr läggas mellan växternas planteringsgropar och då kan du också anpassa jorden så att den passar perfekt för respektive växt.

Klematisen vill gärna ha huvudet i solen men fötterna i skuggan, så även här kan sällskapsväxterna spela en roll för att skugga jorden.

Jag har själv några tjusiga kombinationer hemma som jag presenterar här.

På den första bilden ses rosen ’Alchymist’ i famnen på Clematis viticella ’Etoile Violette’. En lysande, mycket färgstark kombination som förgyller den enfärgade gröna bakgrunden av en buxbomshäck.

På den andra bilden ses den vinröda Clematis viticella ’Mme Julia Correvon’ slänga sig över vinrankan ’Sukribe’ med dess limegröna druvor. Mycket läckert!

En läcker kombination är också vinrankan 'Einset' med rosa druvor och klematis 'Piilu' med lika rosa blommor, enkla på hösten, dubbla på försommaren.

Nästa kombination visar två viticella-klematis med samma purpurröda blomfärg men helt olika blomform: ’Royal Velvet’ och ’Purpurea Plena Elegans’.

En annan ton-i-ton-kombination men i blåvioletta toner är viticella-sorterna 'Etoile Violette' och 'Venosa Violacea'.

Den lilla, nätta atragene-klematisen 'Constance' klättrar upp för grenarna på Magnolia 'Susan' som har exakt samma färg. Båda blommar tidigt i början på maj.

Senare på sommaren sträcker den blå integrifolia-klematisen 'Blue Boy' sina icke-klättrande grenar genom den gulbladiga solfjäderslönnen Acer japonicum.

Nästa kombination är den ljuvligt honungsdoftande klematisen ’Rubromarginata’ från flammula-gruppen.  Den klättrar glatt över ett rejält stort ormhasselträd.

Klematisen 'Happy Birthday' som här glänger ihop med en vildvin har samma vinröda nyans i pistillerna som vildvinets grenar och blad.

Många klematisarter har också vackra fröställningar som passar bra till höstglädje!

Fler läckra kombinationer att prova:
Clematis integrifolia 'Rosea' + Berberis 'Roseglow'
- Tidigblommande atragene-sorter på rododendronbuskar ton-i ton 
- Ljuslila klematis på en rödbladig buske som Corylus maxima 'Purpurea' e.d.
- Clematis 'Rhapsody' eller annan mörkviolett sort med vita ståndare på en vitbrokig kornell
- Clematis 'Hagley-hybrid' på en kameleontbuske/rosabrokig hanplanta av minikiwi
- Clematis 'The President' + ros 'Mermaid' eller annan ljusgul ros
- Rosa höstanemon med örtartad Clematis stans eller C. heracleifolia
- Clematis 'Heather Herchell' på ett stort Mischanthus-gräs, gärna med vitrandiga blad

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB