Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kinesisk trädgård

"Den här boken är för den som vill se med både hjärta och hjärna" skriver Elisabeth Svalin i sitt förord.

Kanske fodras det lite extra mod också för att ta sig in i den främmande miljö som en kinesisk trädgård ändå är.

Sedan länge har den engelska trädgården varit allena saliggörande som rättsnöre inom trädgårdsvärlden och med sitt överdåd av växter och färger har den blivit en dröm för många. Vi har från barnsben blivit lärda att det ska vara blommor i en trädgård, men av dem ser man inte mycket i den kinesiska trädgården.

Här har man andra skönhetsideal. Man vill ha lugn och ro och milda färger, sten och vatten…

Kanske är det olyckligt att vi oftast kastas in i den här miljön via en turistresa som lätt skapar brådska och stress istället för den eftertanke som skulle behövas. Det tror i alla fall Elisabeth Svalin. I den här boken vill hon långsamt föra oss in i rätt stämning från början.

Först visar hon oss landskapet och naturen som i Kina hänger intimt samman med tron på makter man måste hålla sig väl med, krafter som ska verka för goda skördar och ett gott liv. Det är en filosofi där gamla läror och visa män betyder mycket, ja, rentav är det grundläggande för synen på trädgårdarna och gör det lättare att förstå varför det ser ut som det gör.

Författaren citerar ofta Alf Henriksons tolkningar av kinesisk dikt som skildrar känslan för natur och enkelhet. Det går inte att i korthet förklara hur den kinesiska trädgården utvecklats under seklernas lopp till vad den är idag, men man ser att den har djupa rötter ner till tiden strax före och efter Kristi födelse. Har man väl börjat läsa den fantastiska historien kan man inte sluta, för det är mycket fängslande!

Det finns naturligtvis konkreta anvisningar och rekommendationer för den som vill resa till Kina och de senare kapitlen handlar om växtval och trädgårdar att besöka. En lång litteraturlista kan säkert ytterligare fullkomna bilden av den kinesiska trädgården som mer och mer synes engagera och trollbinda trädgårdsfolket idag.

De allra sista raderna i boken lyder: ..."den kinesiska trädgårdens ande lever kvar i ens minne långt efter det att man återförts till den västerländska vardagen". Och det är säkert alldeles sant!

De 75 vackra färgfoton av Tommy Arvidson ger läsaren en poetisk trädgårdsvandring genom de kinesiska trädgårdsrummen och ytterligare en skönhetsupplevelse.

Kinesisk trädgård
  Titel:
Kinesisk trädgård
Författare:
Elisabeth Svalin
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
ICA Bokförlag
Utgivningsår:
2003
ISBN:
91-534-2228-7

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB