Kan man äta sånt
Om Kan man äta sånt? av Inger Ingmanson
Kan man äta sånt? av Inger Ingmanson är en älskad klassiker inom svensk flora- och foraginglitteratur. Den första utgåvan kom ut för snart 30 år sedan och har sedan dess fått nya generationer att upptäcka glädjen i att samla och använda ätliga vilda växter.
Utgivningshistoria och upplagor
År 2007 gavs en helt omarbetad och nyillustrerad utgåva ut på Prisma, där Anders Pedersen bidrog med vackra och instruktiva färgbilder (ISBN: 978-91-518-4634-7). Boken har återkommande getts ut i nya upplagor och utgåvor, vilket är ett tecken på dess tidlösa relevans och stora popularitet i både stad och landsbygd.
Praktisk guide och inspirationskälla
Innehåll och upplägg
Boken fungerar lika mycket som praktisk handbok som inspirationskälla. Varje växt presenteras med färgfoton, grundliga beskrivningar och intressanta inslag om växtens mytologi, kulturhistoria, anekdoter och ibland även dikter eller klassiska citat.
Användning och förvaring
Här får man inte bara lära sig känna igen de olika arterna och var de växer, utan också hur de traditionellt och i modern tid kan användas i köket eller till huskurer – med recept och tips på allt från örtteer och soppor till syrade drycker och smaksatt brännvin. Man får också råd om förvaring och konservering, vilket gör boken till en komplett följeslagare för alla som vill ta vara på naturens skatter året runt.
Reaktioner och betydelse
Glädjen i att experimentera med och uppleva växterna genomsyrar hela verket. Reaktionerna har varit övervägande positiva – många menar att det är en oersättlig bok för den som är nyfiken på Sveriges ätliga vilda växter och vad vi, ofta utan att veta om det, trampar på under våra promenader.
Klassiker i ny tappning
Sammanfattningsvis är Kan man äta sånt? en både lärorik och lustfylld klassiker i ny tappning – perfekt för såväl nybörjare som mer erfarna naturvandrare och matentusiaster!