Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kaffedags

Förhållandena är inte de rätta för att odla kaffe i stor skala i Europa, men för den sakens skull behöver man inte avskriva Coffea arabica, arabiskt kaffe, som är en underbar prydnadsväxt. Och det är faktiskt möjligt att få blommor - och kaffebönor - på trädet där hemma i vardagsrummet.

Arabiskt kaffe är en dekorativ bladväxt med stora, mörkgröna och blanka blad. Den växer snabbt till ett litet träd som kan bli 1–3 meter högt inomhus. Det är också Coffea arabica som odlas på kaffeplantagerna som levererar bönorna till morgonkaffet. Fast det finns olika sorter. Arabiskt kaffe som prydnadsväxt växer betydligt långsammare än sorterna som odlas för kaffeproduktion. Därför är växten kompaktare och mycket frodigare.

Därmed inte sagt att man inte kan odla kaffebönor på kaffeträdet där hemma. Den tvååriga växten blommar med små vita, trattformade blommor som sitter i klasar. Blommorna sprider en underbar doft, men tyvärr håller de bara några dagar. Om de pollineras av exempelvis flugor bildas det kaffebönor som sitter i klungor i bladhörnen. Det är samma slags bönor som kaffeproducenterna rostar, maler och förpackar i vakuumpåsar.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Arabiskt kaffe är lättskött. Ju mer ljus, desto blankare blad. Fast den tål inte att stå konstant i direkt sol under sommaren. Det gäller även på plantagerna där man alltid planterar skuggträd mellan raderna med kaffeträd för att skärma av solljuset. Den viktigaste faktorn för att få arabiskt kaffe att trivas är att hålla växten konstant fuktig. Det avdunstar mycket vätska från de stora bladen och därför måste växten vattnas ofta, även under vinterhalvåret då den vilar sig. Den bör aldrig få torka ut.

Måttlig gödning under växtsäsongen, men ingen alls under vinterhalvåret. För mycket gödning ansamlas i bladen och ger bruna fläckar. Om olyckan skulle vara framme gäller det att se till att växten får tillräckligt mycket vatten. Som tur är kommer det snabbt nya friska, gröna blad som täcker de skadade bladen.


Arabiskt kaffeCoffea arabica

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB