Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens blommor i medelhavsmiljö

I Trädgårdsföreningen i Göteborg pågår det en vacker utställning i Holzhausens hus, dvs. Palmhusets medelhavsavdelning.

Palmhuset, detta vackra glas- och gjutjärnväxthus, byggdes 1878 och i början av 1980-talet restaurerades den gamla viktorianska byggnaden pietetsfullt i sin ursprungliga stil. År 1976 förklarades Palmhuset som byggnadsminne.

Göteborgs botaniska trädgård har återskapat den exotiska miljön i Palmhuset med många vackra och intressanta växter från jordens alla hörn.

Utställningen heter Julblommor i medelhavsmiljö. Invigningen ägde rum onsdagen den 13 december och utställningen är sedan - med undantag för julafton, juldagen och nyårsafton - öppen varje dag fram t.o.m. söndagen den 14 januari, kl. 11-16, alltså tjugondag Knut.

Medelhavsmiljön är ett stående inslag i detta hus. Amaryllis, cyklamen, små jultulpaner, tazetter, hyacinter, julbegonior, novemberkaktus och iskonvaljer m.fl. julväxter gör sig fint tillsammans med kandelaber-euforbior, en blommande diadembuske, bougainvilleor och dvärgpalm och mycket mer.

Vi ska inte heller glömma bort misteln, som finns både som en "pussbukett" hängande från taget och som ympad i stammen på ett olivträd.

En och annan kamelia presenterar sig även i detta rum, men det finns många fler av dem i rummet intill. Där han kameliablomningen redan kommit igång ordentligt kanske pga. den varma hösten.

Naturligtvis saknas inte julgranen heller. Här har man dekorerat den sparsamt med halmslöjd. De höga, vackra "altarljusen" sprider också julstämning med sina lugna lågor.

Det pågår även en annan, kryddstark utställning med julens dofter och inspiration från andra delar av världen i Växthuset. Denna utställning är dock öppen bara till 21/12, kl. 15-19. Fri entré.

Man får hoppas att markarbeten på gården går snabbt så att många får chansen att besöka denna utställning. Trädgårdsföreningen är för tillfället inte sig riktigt lik. Jordhögar tronar upp sig, grävskopor arbetar på olika håll i parken, vägarna är gropiga och vissa har man helt stängt av.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Man förbereder inför den stora trädgårdsutställningen 2008, Göteborgs Lustgårdar. Det är ett evenemang som ska pågå under sommaren 2008 i de fyra lustgårdarna Trädgårdsföreningen, Göteborgs Botaniska Trädgård, Gunnebo Slott och Trädgårdar och Liseberg.

Fler bilder:
Tebuske, Camellia sinensis
Camellia japonica 'Hagoromo'
Camellia japonica 'Tafu Ku Benten'
Cyklamen och revlummer
Diadembuske, Tibouchina urvilleana
Gardenia augusta 'Plena'
Hibiscus schizopetalum i entrén
Iskonvaljer i knopp
Julstjärnor i miljö
Rumsazalea m.m.
Tazetter, julrosor och kandelabereuforbia


Hyacint 'Atlantic'


Julbegonia, Begonia x cheimantha


Novemberkaktus, Schlunbergera truncata


Del av Medelhavshuset


Altarljus med jultulpan 'Brilliant Star' i fönsterlav


Palmhuset med grävskopor


Halmtomte i granen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB