Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julen har passerat

Januari månad inleder det nya året och julen har passerat med stormsteg.

Men visste du att man i många kristna länder utbyter presenter först på trettondagen? Det anses nämligen vara på just denna dag som de tre vise männen överlämnade sina gåvor; guld, rökelse och myrra till Jesusbarnet. Rökelse och myrra är kanske inte riktigt vad man ger bort idag, men en blomma är alltid välkommen som present åt någon eller åt sig själv. Aktuella växter i januari är exempelvis kalanchoë och tulpan.

Kalanchoë
Kalanchoën är en mycket lättskött och tålig växt. Den finns i många vackra färger och eftersom knopparna slår ut successivt har vårelden en lång blomningstid. Den är vacker som krukväxt, men blommorna kan också klippas av och användas som snittblommor. Idag odlas endast hybrider, vilka alla sticklingsförökas. Våreld är en kortdagsväxt, vilket betyder att plantan bildar blomanlag när dagslängden är under 11 timmar. Med hjälp av så kallad kortdagsbehandling kan växten odlas professionellt året om. När man kortdagsbehandlar en växt styr man tillgången på ljus genom mörkläggning. Det viktiga i det här momentet är att växten får en sammanhållen mörkerperiod som inte störs av något ljusinsläpp.

Tulpan

I Sverige är den gula Monte Carlon den populäraste sorten men också röda och lila sorter ligger högt upp på listan över de populäraste tulpanerna. Men för den intresserade finns ännu fler tulpaner att upptäcka; vita, rosa, tvåfärgade och fransiga för att nämna några. Visste du att tulpanerna fortsätter att växa även i vasen?

Läs mer:

  • Tulpan (Tulipa)
  • Våreld/Höstglöd (Kalanchoë Blossfeldiana-gruppen)


Kalanchoë


Tulpan
Foto: Lena Granefelt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB