Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tulpan

Tulpaner finns tillgängliga mellan oktober och maj, men högsäsongen är mellan januari och april. Köp tulpaner som visar blomfärg ordentligt.

Från Blomsterfrämjandet

Namn: Tulpan (Tulipa)

Familj: Liliaceae, liljeväxter.

Ursprung: Tempererade Eurasien - Centralasien.

Färg: Alla färger utom blå.

Beskrivning: Tulipa - från persiska dulband, turban.

Bakgrund: Tulpaner finns tillgängliga mellan oktober och maj, men högsäsongen är mellan januari och april. Köp tulpaner som visar blomfärg ordentligt.

Egenskaper: Tulpanerna fortsätter att växa i vasen. När man arrangerar tulpaner tillsammans med andra snittblommor kan tulpanerna placeras något lägre eftersom de snart växer i kapp de andra blommorna. Det är också roligt att tillåta tulpanerna att växa förbi de andra blommorna och på så vis ge buketten ett vilt och spretigt utseende.

Placering: Tulpanerna mår bäst om de inte placeras nära färsk frukt, i drag eller i direkt solljus.

Sorter: 'Monte Carlo', 'Abba', och 'Leen van der Mark' är de tre populäraste sorterna i Sverige.

Skötsel: Nya snittytor ges med vass kniv innan blommorna ställs i vatten. Låt buketten stå kvar i förpackningen i någon timme och dra vatten. Näring behövs inte men vattnet bör bytas varje dag. En sval och mörk placering under natten ökar hållbarheten, som vanligtvis är mellan 4 och 8 dagar.

Användning: En bukett med tulpaner är alltid rätt. Eftersom det finns så många olika sorters tulpaner finns minst en tulpan för varje smak. En bukett med endast tulpaner är lika vacker som en blandad med andra blommor.

Produktionsmetoder: För att tulpanen ska kunna blomma behöver den först utsättas för en kylperiod, denna behandlig gör så att en tillräckligt lång stjälk utvecklas, en förutsättning för blomning. I länder eller områden med tillräckligt låg temperatur under vintern blommar tulpanen naturligt på våren, men det går också att styra blomningen genom att utsätta löken för kyla innan vintermånaderna och att sedan driva den i blom i växthus. Även en försening, eller retardering som det också kallas, av lökens tillväxt är möjlig att åstadkomma genom temperaturkontroll.

Istulpaner kallas de tulpaner som tillåts rota sig i lådor i november varefter de fryses ned för att sedan kunna drivas fram vid ett senare tillfälle. På så sätt kan ett begränsat tulpansortiment fås att blomma på hösten. Kvalitén på dessa tulpaner är dock dålig och hållbarheten klart försämrad.

Kuriosa: Det tar mellan 15 och 20 år att förädla fram en ny tulpan till försäljning. Vanligtvis korsas två sorter och frö från avkomman odlas till lök och drivs i blom, en process som tar ungefär sju år. Därefter görs urval vilket i praktiken innebär att de flesta av de framodlade sorterna kasseras på grund av att de inte klarar de högt ställda kvalitetskraven. Om man har tur och får fram en fin sort måste löken förökas och slutligen finna sin väg till respektive land för att där odlas upp till försäljning, något som kan ta ytterligare 10 år.


Tulpan


Tulpan
Foto: Lena Granefelt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB