Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Japanese Flowering Cherries

Detta är en otrolig vacker bok om ett otroligt vackert träd, ett japanskt blommande körsbärsträd, Prunus serrulata och dess släktingar i upp- och nedstigande led.

Historien börjar i en grå forntid långt innan europeiska botanister blandade sig i leken och förde Prunus över haven till oss, och det är en ganska underbar historia som Wybe Kuitert berättar för oss. Man får ha lite tålamod för att hänga med eftersom alla de japanska namnen känns ovana och kan göra boken lite tungläst, men det är mycket intressant och lärorikt.

Boken är illustrerad med mycket vackra gamla japanska målningar och teckningar (det märks att författaren är professor i Kyoto University of Art & Design) och oerhört vältagna foton i stor mängd, vilket verkligen lättar upp läsningen. Återgivningen i tryck är också av mycket hög kvalitet.

Efter historieskrivningen följer en gedigen genomgång av arter och namnsorter i aldrig sinande mängd. Den börjar med en förnämlig klassifieringsnyckel. Beskrivningarna åtföljs av andlöst vackra foton på nästan varje sida. Utrymmet medger inte en närmare presentation av de många botaniska utläggningarna eller redogörelser för de botaniker som rest ut och tillägnat sig nya kunskaper i Japan. De var många!

Boken är på 390 sidor med en rad appendix och index och omtänksamma omskrivningar för mått och temperaturer. För den kunskapstörstande finns körsbärsträdens namn med japanska tecken!

Wybe Kuitert har ägnat mycket tid och intresse åt den japanska nomenklaturen som verkligen är invecklad och lite svår att ta till sig för en lekman på området. Det finns ju en oändlig rad av kultivarer där det ena namnet är mera fantasifullt än det andra. Tyvärr handlar det ju oftast om ömtåliga skönheter som vi inte kan odla på friland i Sverige. Men det finns tillräckligt mycket att glädjas åt, bara våra plantskolor är samarbetsvilliga. När körsbärsträden blommar, finns ju inget som kan konkurrera! I Japan finns t.o.m. de som blommar på hösten!

Kanske superlativen kan tyckas lite för "tjocka" men jag lovar, de är befogade, man kan inte se sig mätt…

Wybe Kuitert är uppenbarligen mycket motiverad att skriva den här boken. Han är förutom Professor of Landscape Architecture at the Kyoto University of Art & Design, också Director Curator of the Kalmhout Arboretum Belgien och rådgivare åt The Botanic Gardens of the Agricultural University of Wageninger i Holland. Dessutom har han skrivit en förnämlig historia om japanska trädgårdar.

Roy Lancaster har skrivit ett engagerad förord till "Japanese Flowering Cherries".

Barbro Hansson/Sylvia Svensson

Japanese Flowering Cherries
  Titel:
Japanese Flowering Cherries
Författare:
Kuitert, Wybe 
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Timber Press
Utgivningsår:
1999
ISBN:
0881924687

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB