Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstkänning

Torsdagen den 10 augusti 2000

Nej, inte kan man väl prata om höst så här i början av augusti? Men just nu känns det definitivt som om den knackar på dörren. Vädret är regnigt och ruskigt, och märkligt nog har en del träd börjat få gula löv redan för någon vecka sedan! Undras vad det beror på?

Jag tycker inte att vi haft någon speciellt ovanlig sommar i år, varken varm eller kall eller blöt eller torr. Ogräsen i grönsakslandet växer inte lika fort längre, och fåglarna har börjat flygträna sina ungar. Nog känns det som om hösten är på väg! Hur är det med er, har ni höstkänning?

Höstkänning betyder ju också skördetider, förståss! Vi har kunnat börja skörda så smått litet här och där. Palsternackorna som jag höstsådde i fjol har vuxit sig till riktiga monster, med meterhög blast och fina kraftiga rötter. Underbara att ungsbaka! Sommarsquashen fortsätter ge skörd, och vitlöken plockar vi av hela tiden. Potatisen frodas och har just börjat blomma, men det är inte riktigt dags för den första färskpotatisen ännu. Vi satte den ju sent som vanligt! Potatisbladmöglet verkar ha härjat ordentligt på vissa ställen - bara någon kilometer bort står det ett litet potatisland där all blast har blivit brun och vissnat. Men, peppar peppar, vi verkar ha klarat oss någorlunda.

Ja, palsternackor och potatis vet jag ju hur man skördar. Men blomsterbönor? Det är andra gången jag provar blomsterbönor, och första gången ställdes jag aldrig inför problemet med att skörda eftersom det inte blev några bönor... Men i år verkar det bli både på den vackert blommande buskvarianten Hestia och den klättrande Kelvedon Stringless. Och jag har inte den blekaste aning om när de är klara. Jag förstår ju att man inte kan skörda dem när de är som tändstickor, och att det är för sent när de har fullt med bönor i "magen", men sen får jag nog chansa! Men, oavsett skörden lyser Hestias vackra rödvita blommor upp trots höstkänningar!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Vackra blomsterbönan Hestia.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB