Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Höstfärgning

  • Trädgård
Höstfärgning är Månadens Växttema i september 2003

I temat ingår:
Japansk lönn, rödbladiga former, Acer palmatum
Vingbenved, Euonymus alatus
Korallsumak, Rhus glabra

Buskar med fina former i höstens lysande färger
Bladverk som glöder i rött och guld sätter verkligen färg på hösten. I trädgården hör vingbenved, korallsumak och de japanska lönnarna till de växter som får allra vackrast och mest lysande kulörer. De ingår också i Höstfärgning, Månadens Växttema för september.

Vackra blad i fina färger är lika viktigt som en tjusig blomning när det handlar om att välja växter till trädgården. En del arter och sorter har spännande bladfärg hela säsongen, andra slår på stort under höstmånaderna.

De rödbladiga japanska lönnarna är utsökta växter ur flera aspekter. Bladen är praktfulla och mörkröda från vår till sommar, men när hösten kommer får de en fantastisk lyster och glöd i nyanserna. Det finns olika sorter som varierar något i storlek, bladfärg, bladform och härdighet. Alla har ett vackert och graciöst växtsätt.

En verkligt fin och skir sort heter 'Dissectum Garnet'. Den har sjufingrade, finflikiga blad som är inskurna ända till bladets mitt. Bladen är mörkröda när de slår ut, sedan övergår de i en mörkt purpurröd färg. Busken blir 1-1.5 m hög och något bredare. 'Bloodgood' är en sort med särskilt mörkt röd bladfärg. Den blir 1.5 - 3 m hög beroende på läge och klimat.

Det är mycket vackert att kombinera de japanska lönnarna med bergbambuns ljusgröna blad och helt annorlunda växtsätt. Det är också fint att låta intensivt blåblommande höstgentiana breda ut sig under de små lönnarna. Komplettera om du vill med sockblomma, strålrudbeckia 'Goldsturm' och något gräs, t.ex. brokbladig blåtåtel.

Med vingade grenar
Det rödaste bladverk man kan tänka sig har vingbenved på hösten. Då pryds busken dessutom av frukter i rödorange som ger extra stuns åt kulören. En annan märkvärdighet med vingbenved är de besynnerliga grenarna. De är gröna med mycket speciella korklister som går ut som vingar. De här egenheterna ser man inte så mycket av när busken bär löv, men de blir så mycket tydligare under vintern.

Vingbenved är en härlig växt i blandade planteringar där den ger spänning vid årstider när många andra buskar är mindre intressanta. Men benveden passar också för rollen som solitär, planterad i gräsmattan eller omgiven av lågväxande perenner.

Det är en relativt långsamväxande buske som så småningom blir 1.5-2 m hög. Den blommar under försommaren med små gulgröna blommor.

Skulptural form
Korallsumak är en fint formad buske eller litet träd som pryder sin plats hela året. Grenverket är slätt på ytan med skiftningar i violett. Det har en skulptural form som gör busken intressant även när den är avlövad. De stora, sammansatta bladen är friskt mörkgröna med blågröna undersidor. Men framåt hösten ändrar de skepnad och plötsligt är en korallsumak något av de mest uppseendeväckande man kan ha i trädgården. Då flammar bladen i rött och gulorange med en lyster som slår det mesta.

En korallsumak blir vanligen 1.5-2 m hög. Den blommar under sommaren med gulgröna blommor i stora upprättstående vippor. Det är en utmärkt solitär men kan också kombineras med andra buskar. Det finns även en mycket vacker flikbladig form av korallsumak som heter 'Laciniata'. Den har djupt inskurna blad och ger ett synnerligen skirt intryck.

Växtfakta
Rödbladiga japanska lönnar är härdiga till och med zon II eller III beroende på sort. Buskarnas höjd varierar från ungefär metern till mer än två meter beroende på sort. De trivs bäst i halvskugga. En mull- och näringsrik, väldränerad jord är idealet.

Vingbenved är härdig till och med zon V. Den vill gärna ha en plats i sol eller halvskugga och en jord som är rik på mull och näring.

Korallsumak är härdig till och med zon II. Den utvecklas bäst i soligt läge och i näringsrik jord. Busken skjuter gärna rotskott och bör därför inte planteras i blomrabatter.

 

  

Japansk lönn
Japansk lönn

Vingbenved
Vingbenved

Korallsumak
Korallsumak
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.
Månadens Växt