Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mosaikblad

Det finns ett skäl till varför mosaikblad kallas just detta. Den finns i en mosaik av olika färger och det är på bladen som färgerna kommer till sin rätt.

Det finns färgsprakande sorter med blad i höstens färger och det finns lite mer diskreta i gult och grönt. Det finns eleganta sorter med en tunn, röd eller gul kant runt bladet. Flera mosaikblad har exotiska, lite veckiga blad i grönt, brunt eller nästan svart. En enda sort har flikig bladkant som en tuppkam. Det är en krukväxt som väcker uppmärksamhet.

Mosaikblad, Acalypha wilkesiana hybrid, kommer från tropiska områden. Den ska stå ljust och kan stå i full sol. Under sommaren kan den stå såväl i fönsterkarmen som på en skyddad plats på terrassen. Den får inte torka ut under sommarsäsongen. Om krukväxten står i en ytterkruka kan det vara en bra idé att lägga ett oasisblock på ytterkrukans botten och sedan regelbundet fylla på vatten upp till innerkrukans botten. På så vis är det lättare att undvika att växten torkar ut. Regelbunden gödning med vanlig blomstergödning från mars till november.

Under vintern kan den fortsätta stå ljust och gärna i lite lägre temperatur 16-18°C. Under dessa förhållanden ska man vattna mindre.

Om växten blir för stor går det att beskära den när som helst. När man köper mosaikblad har de flesta av dem bara en enda gren, men redan efter den första kraftiga beskäringen kommer den att få fler grenar och bli buskigare.

Det är alltid en bra idé att beskära mosaikblad tidigt på våren samtidigt som man planterar om den i ny jord.


Mosaikblad,
Acalypha wilkesiana hybrid

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB