Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstfärger på benved!

Höstfärgerna i trädgården och naturen variera från år till år beroende på temperaturen. Vill du ha ett säkert kort vad gäller sprakande höstfärger är det benved du ska satsa på!

Av Sylvia Svensson

Det finns växter som alltid får fina färger och vackra fröställningar oavsett vilken temperatur det är. Sådana är många växter inom släktet benved, Euonymus.

Fröställningar på benved

Den vanliga benveden, Euonymus europaeus, är vacker, både med vårens skira blommor och höstens roliga fröställningar och glödande färg. Tyvärr angrips den rätt ofta av spinnmalslarver, varför den inte kan rekommenderas i en mindre trädgård, utan bara i stora anläggningar. I mindre trädgårdar kan du prova de nya sorterna 'Evert' från Ultuna och sorten 'Red Cascade'. Zon 5.

I min trädgård har jag kasperbenved, Euonymus cornutus var. quinquecornutus, som har ännu roligare fröställningar, de ser ut som fyrkantinga kasperhattar! Bladen är långsmala och grågröna och hela växten är sirligare än föregående, men höstfärgen är inte lika glödande. Zon 2(3).

Vingbenved glöder!

Den buske hos oss som alltid får den mest fantastiska höstfärgen är vingbenved, Euonymus alatus. Namnet kommer från de fyrkantiga grenarna. Den kan bli en rejäl buske eller ett litet träd, upp till 5 m högt. Den är härdig t o m zon 5. Det finns även en mindre sort av den som heter 'Compactus' och blir bara ca meterhög. Zon 3.

Guld och brokigt

Vår klätterbenved, Euonymus fortunei 'Blondy' får inga höstfärger, den är grön året om. Men det finns vissa sorter som blir lite rosa på bladen. Fina fröställningar har även den, ofta rosa! Klätterbenved finns i långt fler sorter än bara 'Blondy'. De mest kända är 'Emerald Gaiety' med vitkantade gröna blad och 'Emerald'n Gold' med gulkantade blad. Den äldre sorten 'Variegatus' med vitbrokiga blad går också under namnen 'Gracilis'. Zon 4.

Körsbärsbenved, Euonymus planipes, är vanligen en starkt upprättväxande buske, men vi har ett uppstammat litet träd. Det har vackra, röda frukter under hösten och får också en lysande höstfärg. Färgen tycks dessutom ändra intensitet efter belysningen - se bara dessa två bilder, den ena tagen en mulen dag och den andra i solsken! Zon 5.

Sol för vacker höstfärg

Benved är inte så kräsen utan trivs bra i vanlig trädgårdsjord, såväl i sol som i skugga. Fruktsättningen och höstfärgen blir dock mycket bättre i sol. De städsegröna får förstås också bättre bladfärg om de växer någorlunda soligt och de bör planteras vindskyddad.

Läs mer om benved

Färgsprakande benved

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB