Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstens växtpalett i sprakande färger

Låt urnor och balkonglådor sprida höstglädje. Skapa nya, välkomnande arrangemang eller bättra på den befintliga sommarplanteringen.

Aldrig tidigare har det funnits så många vackra höstväxter att välja på. Klarblå riddarsporre, kärleksört, höstöga, krysantemum och många vackra bladväxter. Det nya växtutbudet ger möjlighet att komplettera i sommarplanteringarna, när en och annan växt börjar ta slut. Men framför allt blir det roligt och lätt att skapa helt nya höstarrangemang utekrukor, urnor och balkonglådor.

Förra höstens stora favorit blev prydnadskål, som finns med olika bladform och färg-kombinationer, från gulvita toner över rött till lila. Prydnadskålen kan stå som solitär eller flankerad av några höstblommande växter i matchande färg. I krukkanten sätter man murgröna eller några av de många krypväxter som finns i dämpat grönt eller med brokiga blad. Längre fram på hösten kan de blommande växterna ersättas av t.ex. ljung.

Rosenskära i kruka
Bland de nya höstblommande växterna finns många ettåringar. Där är den intensivt gula rudbeckian 'Toto', med sina dekorativa svarta ståndarknappar. Rosenskära i kruka är nytt för oss. Vi är vana att se rosenskärans stora, enkla blommor i de frösådda sommarrabatterna. De ger fin höjd åt planteringar och med sitt skira bladverk skapar de en spännande kontrast om den t.ex. planteras tillsammans med den kompakta prydnadskålen.

Solros är en annan fin dekorationsblomma nu på eftersommaren. Man kan ha den som en ensam rakryggad planta i en urna, gärna med murgröna eller gulbladigt penningblad hängande ned från kanten. Vid basen sätter man några låga, kuddformiga plantor av Hebe och fyller upp med vackra stenar. Solrosor kan också sättas i stora fång. Då möts man av ett antal glada solrosansikten. För att bladen ska hålla sig fräscha är det viktigt att plantorna har god tillgång på näring och jämn fuktighet.

Perenner i höst
Förr såldes fleråriga, perenna växter som mindre plantor att sätta ut i rabatter och stenpartier. Nu finns allt fler av dem som stora plantor, som går utmärkt att använda som höstdekoration i utekrukor och balkonglådor. Men det är inte säkert att de överlever vintern i kruka, även om de som står i en rabatt normalt är härdiga.

Bland perenner finner vi den nya kärleksörten Brilliant, som till skillnad från vanlig kärleksört är ljust rosaviolett. Astilbe med sina rosa, vita och röda plymer är också dekorativ t.ex. i kruka invid entrén. Revsuga finns i olika sorter, med olika bladfärger. Rainbow har bladverk i gult, rött och mörkgrönt och bildar t.ex. fin bakgrund till gul krysantemum eller gul höstglöd. Penningbladet 'Goldilocks' har också gult i sina överhängande bladrankor. Salvian 'Ioterina' har blad tecknade i gult och grönt. Kalmusen 'Ogon' är ett gul- och grönstrimmigt gräs, som brukar finnas med i julgrupper men som gör sig fint ute, t.ex. mot ljung. Alla dessa gulbladiga växter ger ett ljust intryck och förstärker färgen hos de blommande plantorna.

Till rosa-lila blommor som ljung, krysantemum och höstaster passar revsugan 'Burgundy Glow', med sina ljusa blad i vitt, rosa, rött och grönt. Andra bakgrundsväxter till samma färgskala är silverek, vitbrokig murgröna, malört, brokbladig salvia samt den mörkt rödbladiga revsugan 'Magahoni'.

Snitt i kruka
Alltfler "snittblommor" säljs nu också som krukväxter. Hit hör kängurufot, freesia, blåklint m.fl. Nu kommer också Trachelium som heter halsört på svenska och det mer passande blåparasoll på danska. Den bildar 30-40 cm höga, skira paraplyformade flockar av blåskimrade blommor, som påminner om brudslöja. De trivs bäst i ljust läge, lätt jord och med jämn fuktighet. Den gör sig bra ihop med vitbrokig buskveronika.

Olika ljung
Nu kommer också ljungen och det gäller att hålla isär de olika arterna. Erica är den vanligaste, den kallas dekokorationsljung och vi har den som säsongväxt. Den andra kallas höstljung och heter Calluna på latin. Den kan vi finna i naturen och de förädlade varianterna säljs under olika namnsorter. Planterad i rabatter med soligt läge och lätt jord kan den bli flerårig.

Dekorationsljungen Erica står i blom hela hösten och vintern, om man ser till att rotsystemet aldrig torkar ut. Men sedan vissnar den och kan inte väckas till liv igen. Före planteringen, i utekruka eller balkonglåda, bör man vattna igenom jordklumpen ordentligt. Ta av krukan och sätt ned växten så djupt att hela jordklumpen kommer under den nya jorden. Annars torkar växten fort ut.


Höstglädje, här med höstljung, murgröna, hebe, veronika, blåparasoller och kärleksörten 'Brilliant'.
Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB