Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstens krukor i färgstarka skepnader

Hösten är en årstid då naturens färgskiftningar är ljuvliga att följa. Vi kan själva skapa vår egen färgprakt genom att plantera nya härliga höstväxter i krukor och urnor på uteplatsen, i trädgården eller i lådor på balkongen.

Handelsträdgårdar och plantskolor erbjuder sina kunder ett stort och spännande växtsortiment som passar för höst- och vinterplantering. Det som är kännetecknande för många av dessa växter är deras dekorativa höstfärgade bladverk.

Trenden med att odla växter i större krukor utomhus håller i sig och vackra krukor med matchande växter vid entrén och i trädgården blir alltmer och mer som en härlig dekor intill huset.

Det kan finnas många anledningar till varför man väljer att odla växter i större krukor utomhus, t.ex. att man vill ha en lättskött trädgård utan stora rabatter eller att man vill förnya trädgården i takt med årstiden och byta ut en del växter i krukorna, på grund av platsbrist eller att man saknar en trädgård helt och hållet och är hänvisad till balkongen.

När du har blivit nyfiken på höstväxtsortimentet och tänker plantera om i dina utomhuskrukor, är det några saker som du bör tänka på.

Se till att rensa bort sommarens överblommade växter. Byt till ny planteringsjord i krukorna eller balkonglådorna. Tänk på att växterna har bättre möjlighet att trivas ju större kruka eller balkonglåda som du planterar dem i. En kruka med rejäl jordvolym ger också en bättre buffert vid vattning och gör så att den inte torkar ut så lätt.

I växtsortimenten ingår ettåriga växter som står sig fram till frosten kommer och fleråriga, perenna växter som klarar att övervintra i rabatter men inte alltid i oisolerade planteringskärl. Den här gruppen av växter som passar för höstplanteringar går under benämningen Höstfägring® eller Höstglädje™.

Höstfägring® och Höstglädje™ består bl.a. av följande växter:

Brokbladig revsuga (Ajuga reptans 'Burgundy Glow') växer med revor och har ett spräckligt bladverk i färgerna grönt och rödlila med inslag av ljusare fläckar. Bladverket får intensivare färger vid lägre temperaturer och revsugan är en tålig perenn som blommar med blå blomax på våren.

Revsuga (Ajuga reptans 'Mahagoni') har mahognyfärgade blad som blir mörkare vid lägre temperaturer och den växer med ett kraftigt hängande växtsätt. Är en tålig perenn.

Ajania pacifica 'Silver´n´Gold' har ett olivgrönt bladverk med silverfärgade kanter och en ljus undersida. Blommar med gula blommor från hösten till senhösten och ajanian kan övervintra under milda vintrar.

Blåblomma (Ceratostigma plumbaginoides) är en blommande höstskönhet som får lysande blå blommor i september och härligt röda blad i kyla. Är en perenn växt.

Ullavendel (Lavandula lanata) med sina silverfärgade blad utgör ett perfekt komplement till andra växter i samplanteringar för utomhusbruk. Den är mycket väldoftande och bör skyddas under kalla vintrar även att den är en perenn.

Gulbladigt penningblad (Lysimachia nummularia 'Goldilocks') är en växt med nästan helt runda, motsatta, gula blad och ett hängande växtsätt. Blommar med gula blommor i juni till augusti. Penningbladet behöver planteras om ibland om den tar för mycket plats. Var noga med vattningen så att penningbladen aldrig torkar ut. Är en perenn.

Kryddsalvia (Salvia officinalis 'Icterina') har gulgrön-brokiga blad som är aromatiska och bladfärgen behålls även under vintern. Blommar med ljuslila blommor och är en perenn som hör hemma i krydd-trädgården. Passar också bra att plantera i större krukor tillsammans med andra krydd- eller höstväxter.

Gräskalmus (Acorus gramineus 'Ogon') är ett gräs med gulstrimmiga blad och ett solfjäderformat utseende.

Froststarr (Carex albula 'Frosted Curls') är ett gräs som bildar tuvor och har silvergröna blad. Når en höjd på 45-60 cm och är lämplig att använda i krukor tillsammans med andra höstväxter.

Euphorbia hybrid 'Efanthia' har ett dekorativt bladverk med röda nyanser i toppen av växten som sedan övergår i mer grönaktiga blad längre ned på plantan. Flera varianter av Euphorbia hybrider med sina förtjusande blad återfinns på marknaden, bl.a. 'Helena' som har mönstrade blad i grönt, rödlila och ljusgult.

Bergeternell (Helichrysum thianschanicum 'Weisses Wunder') har ett upprätt och relativt kompakt växtsätt med smala silvergrå blad. Kan vara starkväxande men tar inte överhanden i en kruka eller balkonglåda med andra växter. Övervintrar endast i mycket goda lägen i sydligaste Sverige.

Alunrot (Heuchera) är en omtyckt perenn växt, såväl i rabatten som i krukan på uteplatsen för sitt enastående bladverk som bl.a. lyser i rödlila, purpurröda, gröna och orange nyanser och för att de är lätta att sköta.

Alunroten blommar med rosaröda, ljusrosa eller nästan vita klocklika blommor på stänglar över bladrosetten och blomningen varierar mycket mellan de sorter som finns. I USA och England finns det plantskolor som har specialiserat sig på att utveckla nya enastående hybrider av alunroten.

Heuchera sanguinea som är den rena arten alunrot, odlas idag i liten omfattning, medan det är de hundratals namnsorter av Heuchera som förekommer i odling. Dessa namnsorter är ofta hybrider mellan Heuchera americana, H. sanguinea och H. micrantha. Heuchera 'Creme Brulée', Heuchera 'Sugar Frosting',
Heuchera 'Blueberry Muffin' och Heuchera 'Peppermint Ice' är några av de sorter som finns på marknaden.

Kryddsalvia (Salvia officinalis 'Tricolor') har som namnet Tricolor säger blad i tre färger; grönt, rosarött och vitt och de är mycket aromatiska.

Sedum hybriden 'Garnet Brocade' har burgundyfärgade blad och flocklika blomstänglar i rosarött som blommar från augusti till oktober. Även fröställningarna är mycket vackra. Det är en suckulent växt som har förmåga att lagra vatten och näring i blad och stjälkar och den tål att torka ut. Den är lättskött och perenn.

Sedum 'Lemon Ball' har ett hängande växtsätt och gulgröna lysande blad.

Naturligtvis är det upp till var och en att välja hur man vill komponera ihop växterna i sin höstkruka. Här kommer ett förslag på vilka växter som man kan plantera ihop i en mindre och en större utomhuskruka.

Exempel på samplantering:
Här kommer en riktigt stor och härlig höstkruka i sprakande färger som hör hösten till. Vi börjar med att bygga upp krukan bakifrån och sätter längst bak till vänster Sedum 'Garnet Brocade' (kan vara fler än en planta) och bredvid det plymlika gräset Carex albula 'Frosted Curls'. Snett framför Sedumen planterar vi Heuchera i en läcker ljusgrön färg och i mitten den glödande orangebladiga Heuchera 'Creme Brulée'. Intill Heuchera sätter vi en Euphorbia hybrid, t.ex. Efanthia. Längst fram i krukan finner vi till vänster Lysimachia nummularia 'Goldilocks' med ett hängande, lysande ljusgrönt bladverk, i mitten Acorus gramineus 'Ogon', även den i gulgröna nyanser och till höger Ajuga reptans 'Elmblut' med mycket mörka mahognyfärgade blad. Tag en fikapaus i trädgårdsjobbet och njut av dina kreationer!

Höstens trender för utomhuskrukor domineras av stora baskrukor i keramik med glasyrer i grått, gråmetallic, svala blåtoner och kinarött. Det är mjuka, men också helt raka former som präglar krukorna till höstplanteringarna. Nytt till hösten är en serie höga krukor i blankt, skinande material i svart, vitt och kinarött som säkert kan bli mycket populära hos den designmedvetna konsumenten. Modet till hösten är sådant att krukorna inte längre behöver smälta in i den omgivande miljön och vara naturfärgade, utan det kan lika väl vara så att det är växterna som är ett komplement till krukan i stället för tvärtom!

Läs mer:
Höstens krukor förgyller din omgivning


Brokbladig revsuga, Ajuga reptans 'Burgundy Glow'


Revsuga, Ajuga reptans 'Mahagoni'


Ajania, Ajania pacifica 'Silver ´n´Gold'


Blåblomma, Ceratostigma plumbaginoides


Ullavendel, Lavandula lanata


Gulbladigt penningblad, Lysimachia nummularia 'Goldilocks'


Kryddsalvia, Salvia officinalis 'Icterina'

Foto: Blomsterfrämjandet
AB Kjell-Ingvars


Gräskalmus, Acorus gramineus 'Ogon'


Froststarr, Carex albula 'Frosted Curls'


Euphorbia hybrid 'Efanthia'


Bergeternell, Helichrysum thianschanicum 'Weisses Wunder'


Heuchera'Bluberry Muffin'


Heuchera 'Creme Brulee'


Heuchera 'Peppermint Ice'


Heuchera 'Sugar Frosting'


Kryddsalvia, Salvia officinalis 'Tricolor'


Sedum hybrid 'Garnet Brocade'


Sedum 'Lemon Ball'


Exempel på samplantering
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB