Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hjärtefesten

Julen är julhjärtanas fest, men de älskande hjärtanas fest är alla hjärtans dag den 14 februari. Alla hjärtans dag är dagen då man sänder blommor och vackra tankar till den man håller av.

Alla hjärtans dag och blommor hör utan tvekan ihop. Och det är munken Valentinus som är anledningen till att vi firar alla hjärtans dag. Det var han som skapade traditionen i Italien på 200-talet.

På den tiden förföljde den romerske kejsaren de kristna skoningslöst och för att försäkra sig om att det fanns tillräckligt många soldater som kunde skickas ut i kejsardömets många krig förbjöd kejsaren till och med kristna vigslar. Hans tanke var att det skulle vara lättare att få de unga männen att ge sig ut i krig om de inte var gifta.

Valentinus var definitivt inte överens med kejsaren och även om han enligt legenden var en både mild och vänlig man opponerande han sig mot kejsarens order. Han rådde unga älskande att stanna hos varandra och trotsa kejsaren. Dessutom vigde han dem på kristet vis. När han tog farväl av dem gav han dem blommor från klosterträdgården.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Därmed uppstod traditionen med att minnas munken Valentinus på alla hjärtans dag. Kejsaren fick nämligen reda på vad som försiggick. Valentinus togs till fånga och led martyrdöden den 14 februari år 269 e.Kr.

Det ursprungliga budskapet är alltså för alltid förknippat med blommor. Oftast är det rosor man tänker på i samband med alla hjärtans dag Men den ursprungliga traditionen är inte förbunden med en särskild blomma. Valentinus plockade de blommor som fanns i klosterträdgården och gav buketterna till de unga älskande.

Det betyder alltså att det är fritt val bland alla blommor. Välj de blommor som du vet att din älskade tycker allra mest om eller som du själv tycker att hon eller han ska ha. Röd är och förblir kärlekens färg och därför sprids Valentinus budskap ofta med blommor i röda nyanser. Men även här finns det ett nästan oändligt antal möjligheter att välja exakt den eller de färger som passar mottagaren bäst.

Ge henne eller honom en söt krukväxt eller många exemplar vackert planterade i en snygg kruka. Det finns massor av underbara krukväxter ute på marknaden som verkligen kan förmedla ditt budskap. Du kan välja en krukros eller kalankoe, en underbar orkidé, en väldoftande jasmin eller en grön växt med hjärtformade blad som exempelvis Hoya kerrii. Eller kanske hortensia, viva eller något helt annat. Det är tanken som räknas. Och det är blommorna i sig som gör din hälsning till ett hjärtebudskap.


Hjärtporslinsblomma, Hoya kerrii

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB