Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Alla Hjärtans Dag

En blomma säger mer än tusen ord, och på Alla Hjärtans Dag den 14 februari är blommorna särskilt vältaliga. Då berättar de om brinnande kärlek, omtanke eller uppskattning. Nyansen i budskapet beror på blommornas färg. Ju varmare ton desto hetare känslor.

Från Blomsterfrämjandet

Blommor signalerar kärlek på Alla Hjärtans Dag

Djupt varmröda rosor är storsäljaren på Alla Hjärtans Dag. Röda rosor är klassiska bärare av heta budskap och kan aldrig missförstås. Det behövs bara ett enda exemplar för att meddelandet ska nå fram, även om rosor är betagande i stora fång. Eftersom Alla Hjärtans Dag, eller Valentins Dag som den kallas i många länder, firas samtidigt världen över blir suget efter röda rosor vid den här tiden mycket stort. Det innebär att dagspriset gärna stiger i höjden.

Men det finns mycket mer än rosor som ger klara kärlekssignaler. En riktigt röd rosenkalla (Anthurium) är ett läckert alternativ. Det stora, blanka högbladet är passande nog hjärtformat av naturen.

Tulpanerna har högsäsong, och en bukett röda tulpaner innebär en kärleksförklaring så god som någon. Andra varmt röda blommor talar samma språk, det kan vara t.ex. gerbera eller nejlikor. Blanda eventuellt med blommor i andra varma färger. Det innerliga budskapet kan förstärkas genom att blommorna arrangeras i hjärtform.

Omtankens blomma

Alla Hjärtans Dag är förstås alla älskande och förälskades speciella dag, men det är också ett tillfälle att visa omsorg lite mera allmänt. Släkt och vänner, en uppskattad arbetskamrat eller dagmamma - det finns många som kan behöva få en vink om vad de betyder. En liten blomma säger det mesta.

Handlar det om vänskap och uppskattning fungerar blommor i alla färger och former som budbärare. Det finns tulpaner i alla regnbågens kulörer, en del är både dubbla och doftande. Blanda gärna med någon av alla de nya varianter på blad och grönska som dykt upp i blomsterhandeln under senare år. Gröngul, nätt daggkåpa passar förträffligt till det mesta. Komplettera med något mörkgrönt.

Vårkänsla ger t.ex. anemoner, freesia, mimosa och alla de vårblommande lökväxter som numera säljs i kruka. Gladiolus är praktfullt och prunkande. Vill du ha något mer originellt kan du satsa på en protea eller kängurufot. Nya sorters blommor kommer allt som oftast till butikerna, och de välkända arterna dyker upp i andra färger och former. Ta en tur i blomsteraffären och upptäck dina egna favoriter!

Från din Valentin

Kärleksbudskap skickas anonymt på Alla Hjärtans Dag, eventuellt med "från din Valentin" som enda hälsning. Är avsändaren en kvinna kallar hon sig "Valentine". Förhoppningsvis står det ändå klart för mottagaren vems hjärta som talar genom blommorna.

Den första valentinhälsningen sändes på 200-talet av en kristen präst i Rom vars namn var Valentin. Han led martyrdöden, men i väntan på avrättning hölls han fängslad en tid. Då blev han djupt förälskad i fångvaktarens dotter. På väg till avrättningsplatsen lyckades Valentin smussla iväg en kärleksförklaring till flickan. Den var undertecknad "från din Valentin".

Valentin blev senare helgonförklarad. Den 14 februari utsågs till St Valentins dag. Kyrkan ville ersätta den romerska Lupercalia-festen som firades till ära av guden Lupercus ("vargavvärjaren") den 15 februari. En del av Lupercalia-firandet bestod i att de unga männen i Rom drog lott om stadens flickor. De två som på detta sätt blev ett par skulle så förbli det kommande året.

Seden att skämtsamt para ihop ungdomar med lottens hjälp återupptogs under medeltiden i bl.a. England och Skottland. Där fanns en föreställning om att fåglarna bildade par just den14 februari, på Valentins dag. Och om det fungerade för fåglarna kunde det väl gå bra även för människor, tänkte man.

Lottdragningen ersattes så småningom med glada hälsningar till både kärestan, släkt och vänner. Idag sprider vi gärna glädje med blommor på Alla Hjärtans Dag.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB