Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 2

Kort och Gott från Hemträdgården 2 -2002.

Färggrann soldyrkare
Nävor är lättodlade, vackra och användbara perenner. Extra fin utmärkelse får blodnävan Geranium sanguineum 'Max Frei' genom att den utsetts till Årets perenn 2002. Det är en solälskande, torktålig och anspråkslös näva som också tål salta havsvindar. 'Max Frei' bildar utbredda, ca 15 cm höga kuddar och lyser verkligen upp med sina intensivt rödvioletta blommor. Blomningstiden infaller i juni-juli, klipper man sedan bort allt överblommat kommer ytterligare en blomning på sensommaren. Bladen är som på alla blodnävor vackert finflikiga och de får en sprakande höstfärg. Plantera soligt och i väldränerad jord, för övrigt passar 'Max Frei' lika bra på naturtomten som i stenparti, rabatt och kruka.

Honung skyddar stickling
En liten klick honung på sticklingens snittyta förbättrar rotningen. Honung innehåller antiseptiska ämnen som motverkar svampar och bakterier vilka kan äventyra rotningen av sticklingar. Vattnar man småplantor med honungsvatten (dosera som du gör till dig själv i förkylningstider) ska det hejda förökningssvampar. Båda tipsen fanns att läsa i Gesneriastnytt 1/2001. Kan vara värt att prova - enkelt, miljövänligt och finns hemma i skafferiet.

Gödselkorn eller snigelägg?
Det är bra att vara uppmärksam på skadegörare när man köper eller byter växter. Exempelvis spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) kan spridas som ägg och ungsniglar med bl a plantor och jord. En del uppmärksamma konsumenter oroar sig för att de runda små kulorna i plantskoleväxternas krukor är snigelägg. Men eftersom man brukar blanda långtidsverkande gödsel i jorden till perenner, buskar och träd kan man vanligtvis utgå från att det är sådana korn man ser i krukorna - små ljusbruna och jämnt fördelade korn, ibland med innehållet kvar men ibland bara ett tomt skal. Lecakulor, som är bruna och hårda, kan också finnas i jorden. Snigelägg är vita eller halvgenomskinliga, tunnskaliga och ligger ofta klumpvis. Men visst är det bra att vara vaksam!

Nya Fakta Trädgård - Fritid från SLU
Lantbruksuniversitetets Fakta-serie om fritidsodling blir allt mer omfattande samtidigt som den hålls aktuell genom att äldre nummer förnyas. I senaste omgången är det Användning av stallgödsel i fritidsodling (nr 29), E-systemet - klimatanpassade och odlingsvärda växter för svenska förhållanden (nr 31) och Konkurrenskraftiga och härdiga perenner - urval för norra Sverige (nr 49) som uppdaterats och (för nr 29, 31) omarbetats ganska rejält av nya författare.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Är du intresserad av enstaka Fakta eller vill starta en prenumeration kontaktar du SLU på tel 018/67 11 00 eller publikationstjanst@slu.se

Färgstarkt på fransk mark
Glas, musselskal, sten, bark… Tillgången till dekorationsmaterial för gångar, krukor och rabatter ökar - trenden visar också att vi alltmer inreder och pryder våra trädgårdar med mer än bara växter.

På trädgårdsfestivalen vid Chaumont-sur-Loire, som vi besökte under Hemträdgårdens medlemsresa förra året, användes olika markmaterial flitigt för att göra trädgårdarna färgstarka och kontrasterande: orange tegelkross, gröna glaskulor, svarta gummiflingor, rödbrunt kakaoflis och blå, rundslipade glasbitar. Marktäckningsmaterial har den fördelen att de förutom att vara vackra även skyddar jorden från stekande sol och hårt regn. Organiskt marktäckningsmaterial som kakaoflis (och vackert grönt gräsklipp!) tillför också näring.
(Se även Ht 1/2002, s 18 och 53).

Vårens nya buskar
Nya flädern 'Black Beauty' är en vacker, kraftigväxande buske med mörkt purpurfärgade blad och rosa blommor med svag citrusdoft. 'Black Beauty' är en äkta fläder Sambucus nigra, så det går utmärkt att använda blommor och bär till saft. Odlas i fuktig jord, soligt till halvskuggigt läge. Troligen härdig i zon IV.

Mahonia är en året-runt-grön buske som på försommaren får gula blommor och längre fram blådaggiga bär. Den har alltså ett långvarigt prydnadsvärde, är anspråkslös och tämligen härdig. Tyvärr har den rena arten Mahonia aquifolium problem med svampsjukdomar som gör bladen fula. Nya sorten 'Euro' är mer motståndskraftig och ett alternativ för den som är på jakt efter denna "Nordens mimosa". 'Euro' blir ca 1 m hög, trivs i sol-halvskugga, helst skyddad mot intensiv vårvintersol. Troligen härdig i zon IV-V.

'Mandarin' är en ny kaprifol med lysande orange blommor vars utsida skiftar i rött, men tyvärr saknar den doft. 'Mandarin' kan slingra sig upp till en höjd på 6 m. Plantera i mullrik jord i sol-halvskugga. Härdig till ca zon IV.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB