Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Harmoni i trädgården

Vår omgivning påverkar oss, inte minst i trädgården. Genom att praktisera den flertusenåriga kinesiska läran Feng Shui kan man med enkla medel skapa harmoni och balans i trädgården genom att möblera med färger, former och material.

Harmoni i trädgården med Feng Shui

Text & Foto: Karolin Johansson

Hur skapar man Feng Shui i trädgården?

En typisk Feng Shui-trädgård består utav flera olika komponenter som alla samspelar. Man strävar efter balans mellan Yin och Yang liksom mellan de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten. För att stärka livsenergin och de egenskaper vi önskar använder man även färger och symboler. Målet med att använda sig utav Feng Shui i trädgården är att skapa en trygg och trivsam plats där livsenergin Chi pulserar harmoniskt. Då mår vi automatiskt bra i vårt inre, och vi känner en känsla av lugn och ro.

Yin och Yang

Motsatserna är en del av livets tjusning. I de vackraste rabatterna kontrasterar ljust mot mörkt, högt mot lågt och mjukt mot spretigt. En solig trädgård behöver skuggande växtlighet och en fyrkantig tomt mjukas upp av rundade rabatter. Inom Feng Shui så kallar man detta balansen mellan Yin och Yang. Yin är det feminina som kännetecknas av runda former, vatten och mörkgröna lugna färger medan Yang är der maskulina kraftfulla ljuset, resningen och de sprakande färgerna.

De fem elementen

De fem elementen är jord, metall, vatten, eld och trä. Det är viktigt att dessa element är i balans för att vi ska känna harmoni. I våra svenska trädgårdar är det vanligt att trä dominerar vilket inte är så konstigt eftersom att all växtlighet hör hit. Man räknar även in saker gjort av trä, pelarlika former samt gröna och mellanblå färger. Denna dominans leder i många fall till en obalans mellan elementen som ogynnsam och som hindrar oss från att känna harmoni.

I det här fallet behöver vi föra in mer metall och vatten för att skapa balans. Det kan man tillexempel göra genom att föra in saker gjord av metall, runda former och valv, stenar samt färger i vitt och pastell, det förstärker metallelementet. Använd också fria, asymmetriska former, vatten i alla former, speglar och kristaller samt accentfärger i mörka toner och svart, för att balansera upp vattenelementet.

Färger

Vi ser inte bara färger med ögonen utan tar också in deras vibrationer med huden.

Inom Feng Shui tar man gärna efter de färgställningar som finns i naturen. Där hittar vi sällan stora mängder av rött. Den används istället som accentfärg. I Kina har färgerna starka symbolvärden och man planterar gärna röda blommor vid entrén för att nå framgång i livet.

Olika färger passar oss i olika skeden av livet. En stressad och utmattad människa behöver mycket skugga och anspråkslösa växter i lugna färger som blått och grönt. Pensionären som vill ha mer fart i livet kanske hellre planterar färgsprakande tagetes och ringblommor och stärker Chi med att mata fåglarna.

Färgernas egenskaper i Feng Shui

Rött - Styrka, framgång, sexualitet
Rosa - Kärlek och frid
Orange - Optimism, vitalitet och förändring
Gult - Glädje och klarsynthet
Grönt - Balans, utveckling och hoppfullhet
Blått - Stillhet och koncentration
Lila - Medvetenhet, rikedom och trygghet
Vitt - Renhet, fokusering och oskuld
Svart - Magi, mystik och sensualism
Grått - Kompromiss och självbehärskning
Brunt - Stabilitet och ursprung

Symboler

Symboler används mycket i Feng Shui-trädgårdar. Förutom färger ser man även symbolik i siffror och djur. Siffran åtta står för rikedom och guldfisken för välstånd. Men de österländska symbolerna känns ofta främmande. Det viktiga är att vi omger oss med saker som vi tycker om. Skapa gärna egna symboler. Plantera en växt för en vän eller tänd en marschall när du saknar någon. En symbolhandling kan också vara att göra sig av med skräp och sådant du inte tycker om. Då lämnar du det gamla bakom dig.

Livsenergin Chi

Chi är själva livsenergin och den rör sig överallt omkring oss. När Chi pulserar harmoniskt i trädgården mår vi automatiskt bra i vårt inre, och vi känner en känsla av lugn och ro. För att Chi ska flöda harmoniskt är det viktigt att ge trädgården mjuka och naturtrogna former. Undvik spikraka gångar och kala husväggar, där har Chi en tendens till att istället rusa fram med väldig fart och komma ur balans, vilket påverkar oss negativt. Det är inte heller bra om Chi stagnerar. Det kan hända där skräp blir liggande eller vid sumpigt stillastående vatten. Rensa bort vissna växter, skräp och saker som inte hör hemma i trädgården. Se till att ordna ett vackert vattenarrangemang med friskt vatten och placera det vid entrén, låt gärna vattnet röra sig i riktning mot huset, det symboliserar rikedom och gynnar Chi. Djur är ytterligare ett gynnsamt inslag i Feng Shui trädgården samt föremål i rörelse.

FENG SHUI Rum & Trädgård
www.rumotradgard.se


Motsatserna är den del av livets tjusning.


Vill du ha mer kärlek och frid, använd den rosa färgen!


Blommans gula färg sprider glädje och klarsynthet.


Den blå färgen står för stillhet och koncentration.


Färgen lila ökar din medvetenhet, rikedom och trygghet.


De mjukt hjärtformade bladet har en vacker symbolik.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB