Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härdiga buskar i zon 6

Barbro Hagman driver plantskola mellan Piteå och Älvsbyn, i zon 5 på gränsen till zon 6. Hon har många annorlunda buskar i sin trädgård och i plantskolan, där enstaka exemplar har fått övervintra i sin kruka. Här har verkligen härdigheten satts på prov! Här berättar hon om sina favoriter och vad som klarar sig bra hos henne. Läs också Härdiga träd i zon 6.

Text från Trädgård Norr nr 1/2010. www.tradgardnorr.se

Text Barbro Hagman Foto Barbro Hagman & Marie Olausson, Trädgård Norr

Min plantskola och trädgård ligger två mil nordväst om Piteå, i zon 5 på gränsen till zon 6. Många är mina favoriter! Nu i höst planterade jag Thuja occidentalis ´Brabant´ som hade vuxit i cellplastkrukan Lindesberg i tre år och trivdes bra där. Jag satte dem som häck runt uteplatsen, idag är de ca två meter höga.

Buskar ramar in trädgården

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Salix viminalis ´Katrin´, korgvide, som har ett sirligt bladverk och är mycket härdig. Ett flertal sorter av Salix är lämpliga i buskageplanteringar och som häck, de blir täta och fina.

Hippophaë rhamnoides, havtorn, förenar nytta med nöje. Det behövs han- och honplantor för att man ska få de mycket nyttiga orangefärgade bären. Den är mycket anspråkslös och tålig.

Finlands vita ros, Rosa pimpinellifolia ´Plena´, är utmärkt till häck men sprider sig med rotskott. Den har en överdådig blomning i juni.

En speciell favorit är doftschersmin, Philadelphus coronarius, med underbart doftande enkla vita blommor, busken brukar vara helt översållad av blommor i början av sommaren.

Rödbladiga växter är omåttligt populära. Där ligger den rödbladiga smällspirean i täten, Physocarpus opulifolius ´Diablo´. Nya sorter har tagits fram t.ex. ´Diable D´or´ med blad som drar åt kopparorange. Den norska brudspirean är omåttligt populär, Spirea cinerea ´Grefsheim´, med vita väldoftande blommor i mängder på försommaren. Röd praktspirea, Spirea japonica ´Lilly´, har rödrosa blommor, den är låg, kompakt och långblommande, vad kan man mer begära?

Också har vi syrener – dessa underbara buskar som förgyller försommarnatten med sin fina doft! Syringa vulgaris ´Norrfjärden´, får rosa knoppar och stora blå blommor. Ädelsyrenen Syringa vulgaris ´Beauty of Moscow´ med rosa knopp och vita blommor är en höjdare.

Några lättskötta rosor

Buskrosor ger fin doft till buskplanteringen eller i rabatten tillsammans med perenner. 'Martin Frobisher' får vitrosa väldoftande blommor som blommar rikligt och länge. Hansarosens karminröda blommor blir svagt blåaktiga innan de vissnar. Den får sparsamt med nypon men blommar hela sommaren tills frosten blir för hård. 'Therese Bugnet' är en fin härdig stamros på egen rot med mörkrosa fyllda doftande blommor under hela sommaren. Hurdalsrosen är en utmärkt nästan taggfri klätterros som är mycket kraftig och som kräver lite skötsel. Den får mellanrosa blommor mitt på sommaren.

Daggros, Rosa glauca, har också få taggar. Den har rödaktiga grenar och blådaggiga blad, med rosa enkla blommor och får vackra nypon i klasar. Jag rekommenderar den varmt! Jag använder den som klätterros i en rosbåge. Den kräver mycket lite skötsel och är relativt snabbväxande. Revalprosen, Rhododendron ´Elviira´, är tidigblommande, lysande röd, låg och kompakt. Planteras gärna i ett torvparti med gul marktäckande krypginst, Cytisus decumbens.

Till sist får vi inte glömma den snabbväxande busken skärmtry'', Lonicera involucrata. Gröna blanka blad och med gulaktig blomma med röda högblad. En klar favorit!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB